Henriks film om Ramsberg – återvändarens hyllning till hembygden

By on 7 januari, 2023

Det började som ett filmprojekt för att marknadsföra cykelleder i Ramsberg. Det blev något mer – ett filmcollage över det mesta av det bästa med Ramsberg under två år. Filmen ”Ramsberg är många saker” är en hyllning till hembygden av återvändaren Henrik Björkman.

Henrik Björkman (bilden) är född och uppvuxen i Ramberg. Efter några år på olika platser i världen ”för att se och lära om livet utanför Ramsberg” hamnade han i Göteborg där han bildade familj.

När prästgården i Ramsberg blev till salu 2016 såg familjen möjligheten att flytta tillbaka till Henriks hembygd – en bygd som präglas av styrka och stolthet att klara sig själva när det offentliga sviker landsbygden.

Initiativförmåga och handlingskraft

Idag bor Henrik och Mirjam Björkman med barn i prästgården och är goda exempel på den initiativförmåga och handlingskraft som finns i Ramsberg:

Henrik blev tillsammans med Erik Lagerman utsedda till Årets Ramsbergare 2018 för sitt engagemang att röja gamla stigar och skapa cykelleder runt i Ramsbergstrakten.

Mirjam blev tillsammans med styrelsen i Ramsbergs Handel ekonomiska förening utsedda till Årets Ramsbergare 2022 för sitt engagemang som bidragit till att Ramsberg åter fått en affär.

Och med Ramsbergs Kulturcentrum i prästgården är Henrik och Mirjam hyresvärdar till resultatet av Biblioteksupproret i Ramsberg: När kommunen lade ned biblioteket i Ramsberg tog byborna saken i egna händer och öppna ett eget bibliotek och kulturcenter i prästgården.

Cykelleder för invånare och besökare

Henrik Björkman och Erik Lagerman vill bidra till att Ramsberg ska vara en attraktiv plats för både invånare och besökare. Därför har de lagt ned mycket tid och kraft på att färdigställa flera cykelleder i Ramsberg som nu finns med i Bergslagen Cycling.

Och det var för att marknadsföra cykellederna som Henrik skaffade sig teknisk utrustning för att kunna filma på ett nytt sätt. Kunskapen och erfarenheten av att göra filmer hade han sedan tidigare – men att filma med drönare var något nytt.

”Jag behövde lära mig tekniken och möjligheterna med drönare – därför blev det mycket mer än att filma cykelleder”, förklarar Henrik.

Och för att lära sig ett nytt filmredigeringsprogram satte han ihop ett filmcollage över det mesta av det bästa med Ramsberg under två år.

Marknadsför Ramsberg som levande bygd

”Resultatet blev ju rätt hyfsat så därför la jag ut det på Ramsbergsbygdens Facebooksida som en jul- och nyårshälsning – och som en hyllning till en bygd som har så mycket att erbjuda sina invånare och besökare”, fortsätter Henrik.

Responsen på filmen blev stor och bred – många gillade och delade filmen på Facebook och flera undrade hur den kunde spridas även till de som inte är med i Facebook.

”Därför har jag nu lagt upp filmen på Youtube som gör den tillgänglig och delbar för alla intresserade”, berättar Henrik som nu hoppas att filmen kan användas för att marknadsföra Ramsberg som en levande bygd att bo och verka i men också att besöka.

”Exempelvis kan potentiella husköpare som är intresserade av att bo på landsbygden lockas lite extra av filmen att hamna just i Ramsberg”, hoppas Henrik.

Örebro län
Örebronyheter

Källa: Lindekultur

You must be logged in to post a comment Login