Hon cyklar till fotbolls-VM

By on 28 augusti, 2013

För sju månader sen uppstod kärlek vid första ögonkastet. Men också hisnande idéer. Den första september lämnar Kajsa Bosta och Gustav Lorenz hem och vänner bakom sig för att ge sig ut på sina livs äventyr. De ska cykla 2 000 mil till fotbolls-VM i Brasilien för att samla in pengar till en fotbollsskola för gatubarn i Rio de Janeiros favelor.

Sju miljoner barn lever i kåkstäder
Nästa sommar, när fotbolls-VM i Brasilien inleds, kommer landet att vara i hela världens blickfång. Efter segern i Confederations cup är hemmanationen storfavorit till att vinna VM. Men demonstrationerna under turneringen visade också på Brasiliens stora sociala orättvisor och den oro som kan komma att prägla mästerskapet.

– Brasilien är inte bara en av världens främsta fotbollsnationer. Landet har också bland de största sociala klyftorna. I de stora städernas favelor lever upp mot sju miljoner barn och ungdomar. Det är barn och ungdomar som lever utan riktiga hem, utan social trygghet, säger Kajsa.

Kajsa och Gustav har båda arbetat som ungdomsledare och har på nära håll upplevt hur fotbollen kan vara en trygg pelare att luta sig mot för barn som kommer från stökiga förhållanden.

– Alla barn behöver uppleva gemenskap och glädje, men också regler och struktur. För de som inte kan få det i en familj, borde åtminstone få det genom idrotten, säger Kajsa.

Chans för stjärnor att ge tillbaka
Intäkterna kommer delvis av donationer, men också från auktioner av signerade fotbollströjor från Europas fotbollsproffs. Tröjor som Kajsa tänker hämta upp med cykeln längs vägen.

– Brasilien har länge gett oss världens bästa fotboll. Det är dags för världens att ge något tillbaka. Det bästa är att spelarna inte ens behöver skicka tröjorna till oss. Vi kommer förbi och plockar upp dem på pakethållaren. Drömmen vore såklart att få Zlatans tröja, säger Kajsa.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login