Höstterminens program på Lindesbergs Bio

By on 9 augusti, 2023
Madeleine och taxichauffören inleder höstterminens program på Lindesbergs Bio.

Skärmdump från Madeleine och taxichauffören youtube

Lindesbergs Filmstudio presenterar åtta filmer på Lindesbergs Bio i Folkets Hus under höstterminen 2023, sju filmstudiofilmer + en finsk extrafilm som är gratis för alla.

Tisdag 29 augusti kl 19:00 visas terminens första film: ”Madeleine och taxichauffören”.

Lindesbergs Filmstudio är en del av Sveriges Förenade Filmstudios (SFF). Grundupplägget i filmstudiorörelsen är film i föreningsform vilket innebär att man måste vara medlem för att se Filmstudions filmutbud.

Ett medlemskap kostar hösten 2023 för vuxen 300 kronor. Medlemmar i Kommunens fritidsförening betalar 250 kr. Ungdom t o m 25 år betalar 160 kronor.

……………………….

Filmprogram: Höstterminen 2023:
Alla filmer börjar kl 19:00 – men biografen är öppen från 18:00 för kaffe, kaka och lite filmprat inför kvällens film:

……………………….

Tisdag 29 augusti kl 19: Madeleine och taxichauffören

Det är en ovanligt dålig dag på jobbet för taxichauffören Charles. Trafikanmärkningar, trasslig ekonomi och skakigt äktenskap hänger över hans huvud som ett mörkt moln. Så stress är bara förnamnet på vad han känner när hans senaste kund insisterar på en lång omväg med flera stopp. Men den eleganta äldre kvinnan i bilen börjar berätta om sitt liv. Madeleines historier ger Charles något annat att tänka på. Irritationen är snart som bortblåst. Taxibilen för det omaka paret på en resa bakåt i tiden som ger nya perspektiv på nuet.

Une belle course
Produktion:Frankrike, 2022
Regissör:Christian Carion
Medverkande:Line Renaud, Dany Boon
Speltid:91 min

……………………….

Torsdag 14 september kl 19.00: Godland

Den unge ambitiöse lutheranska prästen Lukas skickas i slutet av 1800-talet till Island för att ta över en församling. Bemötandet är allt annat än välkomnande. För att nå sitt mål tvingas han till en strapatsrik och farofylld resa på häst. Lukas är utrustad med en för tiden modern kamera, men i övrigt blir det snart uppenbart hur illa rustad han är för sitt uppdrag. Ju djupare han når in i det karga och oförlåtande landskapet, desto mer avviker han från sitt syfte. Moralen sviktar, paranoian växer och allt går mot en katastrof.

Godland
Produktion: Danmark, Frankrike, Island, Sverige, 2022
Regissör: Hlynur Pálmason
Medverkande: Elliott Crosset Hove, Ingvar Sigurdsson, Vic Carmen Sonne
Speltid:143 min

……………………….

Tisdag 26 september kl 19:00: Brighton 4:e gatan

Den gamle brottningsmästaren Kakhi lämnar sin sjuka hustru och älskade hund i Tbilisi i Georgien för att besöka sonen Soso i Brighton Beach i Brooklyn, en stadsdel till stor del befolkad av rysktalande immigranter från det forna Sovjetunionens alla hörn. På plats i New York får han veta att Soso inte studerar medicin som planerat, utan istället sliter hårt som flyttkarl. Han har dessutom dragit på sig stora spelskulder hos en rysk gangster. Khaki beslutar sig för att hjälpa sin son ur knipan.

Brighton 4th
Produktion: Georgien, Ryssland, Bulgarien, Monaco, USA, 2021
Regissör:Levan Koguashvili
Medverkande: Levan Tediashvili, Giorgi Tabidze, Kakhi Kavsadze, Nadezhda Mikhalkova, Laura Rekhviashvili, Tsutsa Kapanadze
Speltid:95 min

……………………….

Torsdag 12 oktober kl 19:00: Innan, nu och då

Sent 60-tal. Nana kan inte fly från sitt förflutna. Fattig, med familjen förlorad i Väst-Javakriget, gifter hon sig igen för att börja ett nytt liv. Men det förflutna lever kvar i hennes drömmar. Nanas nya man har det gott ställt, men han är otrogen och hennes plats i hemmet är att tjäna honom. Hon lider i tysthet till en dag då hon träffar en av älskarinnorna och allt förändras. Ino är någon hon kan lita på, någon som tröstar henne och någon hon kan anförtro sig åt med både gamla och nya hemligheter. Tillsammans finner de två kvinnorna hopp om att bli fria igen …

Nana
Produktion: Indonesien, 2022
Regissör: Kamila Andini
Medverkande: Laura Basuki
Speltid: 103 min

……………………….

Tisdag 24 oktober kl 19:00: Korsett

Kejsarinnan Elizabeth av Österrike och drottning av Ungern är avgudad för sin skönhet och känd för sitt inspirerande mode. Men år 1877 fyller Elizabeth, även kallad ‘Sisi’, 40 och ses officiellt som en gammal kvinna. Hon kämpar för att uppehålla sin publika image genom att knyta sin korsett hårdare och hårdare.

Corsage
Produktion: Österrike, Tyskland, Frankrike, 2022
Regissör: Marie Kreutzer
Medverkande: Vicky Krieps, Colin Morgan, Finnegan Oldfield
Speltid: 113 min

……………………….

Torsdag 9 november kl 19:00: Den tysta flickan

Den tysta och försummade flickan Cáit skickas bort från sitt dysfunktionella hem för att leva med en fosterfamilj under sommaren. På den irländska landsbygden börjar hon sakta blomma ut då hon möts av ömhet och kärlek som hon aldrig tidigare upplevt. Men i ett hem, till synes avsaknad av hemligheter, vilar en smärtsam sanning. En fåordig, poetisk pärla om sorg som hittar raka vägen in i hjärtat.

The quiet girl
Produktion: Irland, 2022
Regissör: Colm Bairéad
Medverkande: Catherine Clinch, Carrie Crowley, Andrew Bennett
Speltid:94 min

……………………….

Tisdag 21 November kl 19:00: Close

De två trettonåringarna Léo och Rémi är bästa vänner. Vi följer dem under idylliska sommarlovsdagar då pojkarna är oskiljaktiga. Den sommaren visar sig vara ett sista farväl till barndomens oskuldsfulla lekar. När hösten kommer förändras allt då Léo och Rémi börjar högstadiet. Deras tidigare så otvungna vänskap bedöms och värderas av de andra eleverna. Under det sociala trycket börjar pojkarna glida isär. Close är en film om vänskap och utanförskap. Med precision skildras hur gruppens påverkan kan få individen att överge sina ideal för att passa in.

Close
Produktion: Belgien, 2022
Regissör: Lukas Dhont
Medverkande: Léa Drucker, Eden Dambrine, Gustav De Waele, Émilie Dequenne
Speltid:104 min

……………………….

Torsdag 7 december kl 19:00: Grymma tider – vårdarbetets sånger

Finsk extrafilm som är gratis för alla – visas i samarbete med Lindesbergs kommuns finska förvaltningsområde.

”Grymma tider – vårdarbetets sånger” är en dokumentär sångfilm färgad av mörk humor. Filmen handlar om den finska äldreomsorgens tillstånd, om vårdarbetarna och vårdtagarna samt deras anhöriga. Filmen berättar om den krisande äldreomsorgens vardag genom dokumentära episoder och sång. Filmen påminner oss om vad vården av dem som inte är till någon nytta på arbetsmarknaden handlar om: ett oförstörbart människovärde. Genom sångerna upptäcker vi sprickan mellan kommersialiseringen av vården och vårdens etos.

Armotonta menoa – hoivatyön lauluja
Produktion: Finland, 2022
Regissör: Susanna Helke
Speltid: 92 min

……………………….

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login