I Nigeria fortsätter straffriheten trots att det nu finns en lag som förbjuder tortyr

By on 26 juni, 2020
©Abdulkareem B. Aminu
  • Många fortsätter att bli torterade av ökänd polisenhet, trots att det nu finns en lag som förbjuder tortyr
  • Unga, fattiga män löper störst risk att gripas,att bli torterade, och att avrättas utomrättsligt
  • Misslyckade försök att reformera den så kallade SARS-enheten har gjort att övergreppen har kunnat fortsätta

De nigerianska myndigheterna har inte åtalat en enda officer från den ökända SARS-enheten (Special Anti-Robbery Squad), trots att en lag som förbjuder tortyr antogs år 2017 och trots att det finns bevis på att enhetens medlemmar fortsätter att använda tortyr för att avrätta misstänkta personer, för att straffa dem och för att få fram information. Det här konstaterar Amnesty International i en ny rapport som släpps idag, på den Internationella dagen mot tortyr.

Det systematiska användandet av tortyr utförd av SARS-officerare vid polisutredningar och att det fortfarande finns ”tortyrkammare” inom den nigerianska polisstyrkan visar tyvärr väldigt tydligt att nigerianska myndigheter struntar i vad som gäller enligt internationell humanitär rätt, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige.

I rapporten, Time to End Impunity, dokumenterar Amnesty över 80 fall av tortyr, illa-behandling och utomrättsliga avrättningar utförda av SARS mellan januari 2017 och maj 2020. De som utsatts för övergreppen från SARS-enheten – som startades för att bekämpa våldsam brottslighet – är i huvudsak män mellan 18 och 35 år, från socioekonomiskt utsatta grupper.

Det totala misslyckandet från nigerianska myndigheters sida att få ett slut på de här grava människorättskränkningarna som upprätthålls av SARS och misslyckandet när det gäller att ställa någon SARS-officer inför rätta är både chockerande och oacceptabelt. Nigerianer är otroligt upprörda över de systematiska människorättsövergrepp som SARS kan fortsätta att begå under total straffrihet, säger Osai Ojigho, generalsekreterare för Amnesty Nigeria.

Bakgrund
I september år 2016 avslöjade Amnestys rapport ’You have signed your death warrant’ : Torture and other ill-treatment in the Special Anti-Robbery Squad grova kränkningar utförda av SARS, bland annat tortyr. Rapporten krävde garantier från nigerianska myndigheter att SARS skulle reformeras, men trots det har chockerande övergrepp utförda av enheten fortsatt.

Världen | Nigeria
Örebronyheter

Källa Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login