Ica Maxi Boglundsängen i Örebro räddar 44 000 produkter från svinn

By on 15 april, 2020

Genom att digitalisera sitt bäst före-system har Ica Maxi Boglundsängen i Örebro under 2019 räddat 33 ton mat från att slängas. Att ständigt minska matsvinnet är en del av deras hållbarhetsarbete och man går så långt som att se till att mat som inte kunnat säljas till extrapris eller skänkas bort innan utgångsdatum istället blir till bland annat biogas.

– Matsvinnet är en stor sak, men det handlar verkligen inte bara om det. Ibland kan pyttesmå förändringar göra stor skillnad, som att vi bytte ut plastpåsarna i grönsaksdisken mot kompostpåsar i papper. På så sätt minskade vi vår plastförbrukning och gjorde samtidigt så att kunderna kunde använda samma påse både till att bära hem frukten och grönsakerna och sedan slänga resterna i, säger Joel Lundström, Hållbarhetsansvarig Ica Maxi Boglundsängen.

Ica Maxi arbetar lokalt med hållbarhet genom de fem pelarna miljö, hälsa, mångfald, kvalitet och lokalt. I praktiken kan det bland annat handla om att minska elförbrukningen i butiken eller minska matsvinnet genom att sälja till extrapris och även omvandla matrester till biogas. Mat som fortfarande är fräsch och bra, men som inte blivit såld, skänker Ica Maxi Boglundsängen till en lokal kyrka.

– Hållbarhetsarbetet är oerhört brett, men det vi vunnit genom att använda Deligate för att digitalisera vår bäst före-märkning är att vi framför allt sparar väldigt mycket tid. Vi arbetade redan innan digitaliseringen väldigt hårt med att minska matsvinnet, men genom detta kan vi sälja ut och även skänka bort större mängder mycket tidigare än vad vi lyckades med förut och den tidsaspekten är oerhört positiv, säger Joel Lundström.

Lokalt | Boglundsängen Örebro
Örebronyheter

Källa ICA Maxi Boglundsängen

You must be logged in to post a comment Login