IKEA STORSTOMMA en kasse som gör skillnad

By on 18 maj, 2023
Bild: IKEA

För femte året i rad kommer IKEA att skänka pengar från försäljningen, av sin regnbågskasse till UNHCR:s och RFSLs viktiga arbete med att stötta hbtq+flyktingar.

Under åren har pengarna från kassen använts till att erbjuda skydd och trygghet för hbtq+ personer på flykt.

– På IKEA ser vi STORSTOMMA regnbågskasse som mer än bara en praktisk kasse. För oss är den en bärare av våra värderingar om inkludering och rätten att vara sig själv. Att vi dessutom har möjlighet att tillsammans med våra kunder skänka pengar till UNHCR och RFSL som stöttar människor som är mycket utsatta gör den ännu viktigare för oss, säger Miriam Swärdh, People & Culture Manager, IKEA Sverige. 

STORSTOMMA regnbågskasse har hittills resulterat i omkring tre miljoner kronor till UNHCR och RFSL, pengar som bland annat gått till att gemänniskor som är på flykt på grund av sin sexuella läggning eller könstillhörighet psykosocialt stöd, ett socialt sammanhang och en fristad. 

UNHCR, som är FN:s flyktingorgan, ger människorpå flykt hjälp, skyddar deras rättigheter och hjälper dem att skapa en bättre framtid. Människor som tvingas fly på grund av sin sexuella läggning eller könstillhörighet är extra utsatta för diskriminering och våld. UNHCR finns på plats över hela världen och arbetar för att ge hbtq+flyktingar skydd och ett liv i trygghet. 

– HBTQ+personer över hela världen utsätts dagligen för diskriminering, hot och våld – många har inget annat val än att fly för sina liv och även på flykt fortsätter utsattheten. Vi är väldigt tacksamma och glada över att bidraget från regnbågskassen går till UNHCR:s arbete för att skydda HBTQ+flyktingar. Det är ytterst nödvändigt och gör verklig skillnad för de personerna, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR. 

RFSL arbetar lokalt, nationellt och globalt för en jämlik värld där alla hbtqi-personers mänskliga rättigheter respekteras och ingen lämnas utanför. Verksamheten Newcomers arrangeras av RFSL:s olika avdelningar lokalt och erbjuder ett tryggt socialt sammanhang och gemenskap och verkar för att basala behov av exempelvis boende och mat tillgodoses. RFSL erbjuder också psykosocialt stöd för ökad hälsa och livsvillkor. 

– RFSL har sedan vi bildades för över 70 år sedan arbetat för hbtqi-personers rättigheter såväl i Sverige som internationellt. Med stödet från IKEA och kunderna som älskar regnbågskassen kan vi göra ännu större skillnad för alla de hbtqi-personer som tvingas fly och behöver vårt stöd för att hitta nya hem och rätten att få vara sig själv, säger Fredrik Nilsson, tf Verksamhetschef RFSL. 

STORSTOMMA regnbågskasse finns i två storlekar och till försäljning i alla IKEA varuhus samt på IKEA.se. 

Örebro
Örebronyheter

Källa: IKEA

You must be logged in to post a comment Login