Kapell Malén firar nya skivan

By on 4 december, 2022

Fredag 16 december från kl 16:30 firar Kapell Malén sin nya skiva Sinder med After Work-mingel i Stripa Gruvmiljö. Vid 17 spelar bandet Knôtt ett par låtar. 17:30 spelar Kapellet. Nya skivan Sinder är ”ett gäng sjyssta Bergslagslåtar framförda på kapellets vis”.

”Kom och fira med oss! Vi har ju blivit med skiva, och det skall firas enligt konstens alla regler, eller hur?!”, skriver Kapellet i inbjudan på sociala medier: ”Vi tänker lite After Work-mingel på eftermiddagen. Kanske smaka nån av Stripabryggeriets makalösa öler? Finns såklart alternativ om man önskar annat. Vid 17 spelar bandet Knôtt ett par låtar. 17:30 lirar Kapellet! Efter det toppar man fredagskvällen med en middag om man vill , fisk eller veg 235 :- Maten måste beställas på bokning@stripabryggeriet.se. Vi har så klart med oss några ex av vår skiva till försäljning!”

..

Kapell Maléns nya skiva – Sinder – är ”ett gäng sjyssta Bergslagslåtar framförda på kapellets vis”. Spelmansmusiken från Linde Bergslag är spännande för att den är så variationsrik, enligt kapellet som med Sinder vill lyfta och belysa kvinnornas betydelse för spelmansmusiken i det gamla Bergslagen.

Kapell Malén består av Camilla Friman (cello), Klas Friman (gitarr) och Anna Johansson (fiol) som alla är lärare på Kulturskolan Garnalia. Kapellet startade som trio med att spela musik av Astor Piazzolla – men snart började kapellet komponera egen musik med musik från hela världen som inspirationskälla.

Bergslagen är ett stort traditionsområde som sträcker sig in i Dalarna, Värmland och Västmanland. Människorna i området har flyttat mellan jobb. Storstaden Örebro och musiken i Närke har också spelat en viktig roll. Spelmän och sångare har utbytt musik och tagit till sig rådande trender.

”Vi bor i Lindesberg och vi upplever att spelmansmusiken från Linde Bergslag är spännande för att den är så variationsrik. Vi upplever att det känns i musiken att flera olika traditioner har mötts här. Musiken här liknar våra egna kompositioner på så vis att många olika influenser har fått ta plats”, förklarar de tre.

Lyfter kvinnornas betydelse för spelmansmusiken

De flesta traditionsbärare som finns upptecknade är män medan de kvinnliga upphovsmännen inte tecknas med namn utan i de flesta fall endast som modern.

”Flera av låtarna vi spelar på skivan är traderade från kvinnor. Låtarna är sällan spelade, och i vissa fall aldrig tidigare inspelade. Genom att spela in den här musiken i våra arrangemang – men med ett öra mot traditionen – så ges en möjlighet att lyfta och belysa kvinnornas betydelse för spelmansmusiken i det gamla Bergslagen”.

Kapell Malén har spelat in delar till ytterligare en skiva (som inte kommit ut ännu) med egna kompositioner där musiken betydligt närmat sig den nordiska folkmusiken.

”Parallellt med de egna kompositionerna har vi spelat traditionella svenska låtar till dans och i andra sammanhang. Nu har vi känt att vi varit mogna att ta upp vår lokala tradition till scenen och även dokumentera den genom inspelning”.

Skivan är inspelad med stöd av ÖLFM (Örebro läns folkmusikförbund) och Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur.

Kapellet har tidigare gett ut CD:n ”Kapell Malén – Världen sedd från Gusselhyttan” på förlaget Slagmedia 2008.

Kapell Malén i Stripa – Camilla Friman, Klas Friman och Anna Johansson. Foto: Andrea Behmrell

 

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login