Kazue Ikeda fick Manskören Harmonis kulturpris 2022

By on 13 november, 2022
Pristagaren Kazue Ikeda med Harmonis ordförande Christian Kokvik och dirigent Richard Larsson.
Bild: LindeKultur

Dansaren, performance artister och koreografen Kazue Ikeda har tilldelats Manskören Harmonis kulturpris till Gudrun Perssons minne.

”Vi är glada att du just här i Lindesberg väljer att visa oss, bjuda på din kunskap och tålamod och lär oss att allt är rörelse”, förklarades när stipendiet delades ut på manskörens årliga sponsorevent.

Manskören Harmoni har inrättat ett kulturstipendium till Gudrun Perssons minne. Harmoni fick, som flera andra föreningar, ett arv efter Gudrun Persson och manskören valde då att avsätta pengar till ett årlig återkommande kulturstipendium som uppmuntran och belöning till person och/eller personer som utmärker sig här och nu (innevarande år). Stipendiesumman är från 5.000 kr (för en person) till 10.000 kr (för grupp på fyra eller fler personer).

Årets pristagare är Kazue Ikeda med följande motivering:

”Årets kulturpristagare kan enkelt beskrivas som dansare, performance artist och koreograf. Här i Lindesberg har hon jobbat som danslärare på Kulturskolan Garnalia och Lindeskolans Danscollege. Hon undervisar nutida dansteknik, improvisation, komposition, kontaktimprovisation och kroppsmedvetenhet.

Hon har genomfört projekt som ”Beyond Bourders” och dansföreställningar som ”Från…Till” och ”Forest” på Vinterspår. Ensam på scenen i danspjäsen ”Limits” på Teater Martin Mutter utforskade vår pristagare yttre och inre begränsningar och personliga handlingsutrymmet, samt kropps- och tidskänslan. I samarbete med Kapell Malén har hon genomfört projekt som Gräns och framträdande vid festivalen Folk at Heart i Örebro. Flera projekt exempelvis ”N.N” tillsammans med musikern Mattias Risberg har genomförts under coronapandemin med stöd av Musikverket både inom och utanför länet. Hon har koreograferat flera av Bergslagens Spektakelteaters produktioner t.ex. Pappersvalsen på Frövisfors pappersbruksmuseum. Från och med 2009 undervisar hon också årligen på Center for Contemporary Dance, University for Music and Dance i Köln. Hon har i år turnerat på förskolor med föreställningen Trädens Viskningar och arbetat med dansprojekt på kommunens äldreboenden.

Samarbete har genomsyrat de flesta av de projekt som vår pristagare har arbetat med. Samarbete men också fingertoppskänsla. Noggranna väl avvägda val men också flyhänthet och improvisation. Breda penseldrag och små tunna, knappt synliga. Inget är dock omöjligt, allt är levande, allt är rörelse och alla rörelser kan bli vackra, vilket manifesteras av vår kulturpristagare. Vi är glada att du just här i Lindesberg väljer att visa oss, bjuda på din kunskap och tålamod och lär oss att allt är rörelse.

Det är enkelt och självklart att ge Harmonis kulturpris till Gudrun Perssons minne 2022 till Kazue Ikeda.”

Kultur | Lindesberg
Örebronyheter

KällaLindeKultur

You must be logged in to post a comment Login