Kina: Regimens påståenden om Gui Minhais fall är absurda

By on 8 februari, 2018
Gui Minhai. ©Privat

Som svar på kinesiska myndigheters uttalande den 6 februari, att den svenske medborgaren Gui Minhai återigen har fängslats och riskerar åtal, säger William Nee, Kinautredare på Amnesty International:

Det här agerandet från kinesiska myndigheter är otroligt upprörande. De har fortfarande inte förklarat varför de förde bort Gui Minhai medan han reste med svenska diplomater. Gui Minhai måste friges. Han och hans familj har lidit tillräckligt, deras mardröm ska inte behöva upprepas.

Det är absurt att den kinesiska regeringen ska lära andra om respekt, när de själva har visat ett fullständigt förakt för rättvisa rättegångar och andra mänskliga rättigheter.

Om Gui Minhai förblir fängslad är det viktigt att han får tillgång till den sjukvård han behöver, att han beviljas tillgång till konsulära tjänster och att han själv får välja en advokat. Den kinesiska regeringen kan helt enkelt inte kringgå internationell rätt bara för att de godtyckligt anser att ett fall är “allvarligt”.

Bakgrund:
Lördagen den 20 januari i år fördes Gui Minhai bort av tio civilklädda poliser på ett tåg till Peking när han befann sig i sällskap med två svenska diplomater. Han var på väg till Peking för att söka vård för vad han fruktar är sjukdomen ALS.

Gui Minhai är en bokförläggare från Hongkong med svenskt medborgarskap som försvann i Thailand i 2015 och som senare återfanns i kinesiskt häkte. Han satt frihetsberövad i över två år innan myndigheter påstod att han släpptes i oktober 2017. Trots hans “frigivning” tycks Gui Minhai ha fortsatt att vara satt under sträng polisövervakning och utan möjlighet att röra sig fritt.

Amnesty International fortsätter att kräva att Gui Minhai friges.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login