Knappt 4 av 5 i Örebro län tar helt avstånd från att dricka alkohol och köra bil

By on 13 april, 2022
Arkivbild

Påsken är här och med den en av de intensivaste helgerna i trafiken, i Örebro län anser endast 78 procent att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas öl eller vin. Det är dock fler än riksgenomsnittet på 74 procent, det visar IQs undersökning Alkoholindex som sedan 2010 årligen tas fram med hjälp av Novus.

– Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Närmare var tredje som omkommer i trafiken är alkohol eller narkotikapåverkad. Därför behöver vi nolltolerans mot alkohol i trafiken, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Enligt Trafikverkets statistik omkom 57 personer i en alkohol- eller narkotikarelaterad vägtrafikolycka år 2020, vilket är 28 procent av alla omkomna i trafiken. Vid singelolyckor är det nästan hälften av förarna som är berusade.

…………….

Att någon gång köra bil när man druckit ett glas vin eller en öl?

Skulle du säga att det är…?

  Örebro län Riket
Helt rätt 1 % 1 %
Mer rätt än fel 5 % 3 %
Varken rätt eller fel 2 % 4 %
Mer fel än rätt 14 % 17 %
Helt fel 78 % 74 %
Vet ej\ej svar 0 % 0 %

……………..

Det sker minst 15 000 resor dagligen i Sverige med rattfulla förare, men rattfylleri är svårt att upptäcka. Samtidigt har polisens blåskontroller minskat kraftigt de senaste åren. Men efter en begäran från Trafikverket och Polisen har nu en statlig utredning landat i förslaget att så kallade trafiksäkerhetskontrollanter införs för att avlasta polisen med nykterhetskontroller. Utredningen, Kontroller på väg (SOU 2021:31), presenterade sitt förslag i april 2021, men ännu har ingen proposition presenterats av regeringen.

– Att så många rattfyllerister finns ute på våra vägar är oacceptabelt och de utgör inte bara en fara för sig själva. Det finns ingen säker gräns för alkohol och bilkörning. Det är viktigt att regeringen går vidare med förslagen om trafiksäkerhetskontrollanter, säger Karin Hagman.

IQ har sedan 2010 undersökt svenskarnas attityder till alkohol. På nationell nivå har andelen som svarar att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller öl minskat från 88 procent 2010 till 74 procent 2021. Andelen som anser att det är rätt att köra efter ett glas har dock stått sig över tid och ligger stadigt runt fyra procent.

– Under påskhelgen är många av oss ute på vägarna, på väg till släkt och vänner. Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en livsfarlig kombination. Låt därför bilen stå om du dricker alkohol under påskfirandet, även om det så bara blev ett glas. Och låt oss hoppas att vi snart ser fler nykterhetskontroller längs våra vägar, säger Karin Hagman.

Örebro
Örebronyheter

Källa IQ
Om undersökningen
Undersökningen genomförs av Novus på uppdrag av IQ. 2021-års resultat är baserat på 4 020 intervjuer i Sverige, varav 118 i Örebro län.

You must be logged in to post a comment Login