Kommande konserter i Stripa Bach på svenska och Ale Möller

By on 14 mars, 2023
Bild: LindeKultur

Kronohyttan Kulturförening bjuder i samarbete med Stripabryggeriet in till kommande konserter i Stripa Gruvmiljö:

Bach på svensk med Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam lördag 6 maj.

Musikalisk skattkammare med Ale Möller, Kristine West och Erik Rydvall fredag 8 september.

….

Lördag 6 maj kl 19:30: Bach på svenska

”Bach på svenska ” med Lisa Rydberg (en av våra främsta folkmusiker och även klassiskt skolad) och Gunnar Idenstam (etablerad organist och internationellt känd och firad).

”Med vår klassiska utbildning som grund och med båda fötterna i den svenska folkmusiktraditionen bjuder vi upp fader Bach till dans, i hans egna danssatser sida vid sida med svenska polskor. De gemensamma nämnarna är många – melodilinjer, harmoniföljder, betoningar, ornamenteringar och rytmiska dragningar, vilka tillsammans ger det sväng som båda stilarna eftersträvar.

Under barocken fanns inte samma tydliga uppdelning mellan ”klassisk” musik och ”folkmusik” som vi är vana vid idag, utan en levande tradition av danser som ibland skrevs ned, ibland fördes vidare muntligt.

I organisters tjänst i Sverige under 1700-talet ingick att vid bröllop och andra fester spela upp till dans tillsammans med bygdens spelmän och det är onekligen en kittlande tanke att dessa notkunniga musiker, ofta av utländsk härkomst, kanske, kanske någon gång lärde en svensk spelman en Menuet, en Bourrée eller en Courante från hemlandet, kanske till och med en från Johann Sebastians hand.

Vi har valt att utifrån vår känsla för musiken skapa ett möte där tanken får leka fritt. Bach och de svenska spelmännen, tänk om dom faktiskt möttes?”

Konserten är ett samarrangemang mellan Kronohyttans kulturförening och Stripabryggeriet. Med stöd av Sparbanksstiftelsen Bergslagen

….

Fredag 8 september kl 19:30: Kristine West, Erik Rydvall och Ale Möller

I mötet mellan multiinstrumentalisten och världsmusikern Ale Möller, nyckelharpsspelmannen Erik Rydvall och barockflöjtisten Kristine West öppnas nya dörrar till en musikalisk skattkammare som publiken bjuds in till att dela.

Ale Möller är en internationellt uppmärksammad artist men stjärnstatus inte bara i Sverige utan också på de stora festivalscenerna världen över.

I denna konsert närmar han sig barockmusik för första gången, i egna tolkningar tillsammans med Kristine och Erik, i kombination med ett virrvarr av folkmusik.

Kultur | Stripa
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login