Kristna förföljs i Indien trots religionsfrihet

By on 11 augusti, 2021

Religiösa minoriteter i Indien möter ett alltmer frekvent våld på grund av sin tro, rapporterar London School of Economics, som i juli publicerade en studie om minoriteternas situation i landet. På söndag, den 15 augusti, är det 74 år sedan landet blev självständigt men trots att sekulära lagar garanterar religionsfrihet, lever de kristna med ständig oro för våldsamheter.

Indien. Rapporten ”Destructive Lies”, framtagen på uppdrag av Open Doors, beskriver hur hinduisk nationalism alltmer genomsyrar det indiska samhället. Det sker på flera nivåer, både nationellt och regionalt. En av de största aktörerna inom ideologin är RSS, en hindunationalistisk organisation med politiska och religiösa förgreningar på flera nivåer i det indiska samhället. Anhängarna trakasserar och förföljer kristna och muslimer, även genom fysiska attacker som innefattar våld, våldtäkter och mord.

– För drygt två år sedan, 2019, var vi i Sveriges riksdag för att beskriva händelseutvecklingen i Indien. Men situationen är nu så allvarlig att Open Doors dragit i gång en global kampanj under temat ”Nerslagen, men inte utslagen”. Indiens kyrka befinner sig i en kris, säger Peter Paulsson, generaldirektör för Open Doors i Sverige.

Förutom covid-19-pandemin, som har varit förödande för hela Indiens befolkning, försvåras livet för kristna och andra religiösa minoriteter genom falska rykten och våldsuppmaningar från extremister. Det gör att många lever med en ständig oro och rädsla för vad som ska hända dem, slår rapporten fast.

Pågående hot mot kristna

Våldet har trappats upp och antimuslimska och antikristna mobbar har tagit sig in i hem, kyrkor och moskéer för att trakassera, attackera och arrestera. En av de drabbade är pastor Vipin*, som tillsammans med sin 13-åriga dotter och flera andra församlingsmedlemmar i sin kyrka attackerades av ett 30-tal militanta hindunationalister. De utsattes för våldsamma hugg och slag och tvingades med till en polisstation där de anklagades för ”religiös uppvigling”. Efter att offren tagit sig till ett sjukhus, nekades de dessutom vård på grund av sin tro. Detta hände i Karnataka i sydvästra Indien. Fler exempel finns i rapporten ”Destructive Lies”.

Den hindunationalistiska ideologin och det våld som deras anhängare utövar påverkar myndigheter och enskilda tjänstemän så pass mycket att kristna nekas vård och rättssäkerhet. På så sätt får dessa krafter ett stort inflytande över deras liv, de nekas helt enkelt hjälp från det övriga samhället. Rapporten uppmanar bland annat till ett införande av en kommission som går till botten med förföljelserna så att diskrimineringen och våldet upphör.

*Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.

Världen
Örebronyheter

Källa: Open Doors

You must be logged in to post a comment Login