Kulturkvarteret Sveriges femte fulaste byggnad

By on 28 mars, 2021

Den 25 mars presenterde Arkitekturupproret den femte omgången av Sveriges nya arkitekturpris, det omtalade Kasper Kalkon-priset. Denna gång gjorde man som alla andra och körde eventet online. Numera har man flera kategorier i tävlingarna om Sveriges vackraste och fulaste arkitektur. De flesta har nog hört talas om de populära omröstningar som utnämnt Sveriges fulaste byggnader (2020), Sveriges vackraste byggnader (2019), Sveriges fulaste städer (2018) och Sveriges vackraste städer (2017). 2020 utnämndes också Sveriges riksförfulare och Sveriges värsta rivningsmarodör. I år framröstades Sveriges fulaste och vackraste nyproduktion och man utsåg arkitektbranschens värsta floskel, årets värsta fake view, årets värsta rivning samt årets bästa fasadåterställning. Skönhet går självklart att mäta! 

Nu är det officiellt. Här är Sveriges fulaste och finaste nybyggen 2021 delar man ut åtta olika arkitekturpriser
I år delade man ut följande priser. 

  • Sveriges fulaste nyproduktion
  • Sveriges vackraste nyproduktion
  • Årets bästa fasadåterställning
  • Årets lögnaktigaste fake view
  • Årets värsta rivning
  • Arkitektbranschens värsta floskel
  • Danmarks fulaste nyproduktion
  • Danmarks vackraste nyproduktion

Resultatet från omröstningen om Sveriges fulaste nyproduktion 2021, dvs Kasper Kalkon-priset
Efter en öppen omröstning på Facebook, som avslutades den 25 mars 2021 har man nu kora en vinnare. Totalt fick man in hela 12154 röster. Som vanligt lyckades man nominera kalkonbyggnader som arkitektbranschen sedan nominerade som “Sveriges vackraste”. Lindholmens tekniska gymnasium, Mälardalen högskolas campus och Norra Tornen i Stockholm som är nominerade till det prestigefyllda Kasper Salin-priset har också tävlat om Kasper Kalkon-priset. Här nedan följer de fem hus som fick flest röster.

1. Tillbyggnaden på Liljevalchs konsthall i Stockholm, med 3595 röster
Byggaktör: PEAB
Arkitekt: Wingårdh arkitekter

Liljevalchs tillbyggnad i Stockholm är Sveriges fulaste nyproduktion år 2021

I årets omröstning blev arkitekten Gert Wingårdh både etta, trea och femma. Ska vi kalla detta Gerts sarkofag eller hans mausoleum och hoppas att den här typen av arkitektur snart går i graven? Att bygga en “wingårdhslåda” har blivit ett begrepp i Sveriges arkitekturvärld. Särskilt när man som i det här fallet smäller upp en ny och avvikande byggnad i en omtyckt historisk miljö, i en stil som sticker ut och provocerar istället för att passa in och harmonisera. Denna bunkerpastisch är en makaber betongkloss med perforerade hål som mest liknar inmurade flaskbottnar.

Inte helt otippat är Gert Wingårdhs nya bunker dessutom ett ekonomiskt fiasko, som redan har kostat skattebetalarna över en halv miljard. I nuläget ligger notan 130 miljoner kronor över budget och det innebär att varenda stockholmare har skänkt ca 600 kronor var för att förverkliga Wingårdhs våta betongdröm.

Hur kan Wingårdh tycka att en bunker passar ihop med vackra Liljevalchs?

Liljevalchs nya tillbyggnad sticker ut som en otäck parasit bland de vackra husen på Djurgården. Stadsdelen Djurgården klarade rivningshysterin bra och många mysiga kulturkvarter finns bevarade. Mitt i den pittoreska historiska bebyggelsen står nu en enorm betongkloss som hånar och räcker finger åt alla som i lugn och ro vill uppleva och bo i det genuina Stockholm. Tack för det Gert Wingårdh!

Liljevalchs tillbyggnad sticker ut som en parasit bland de vackra gamla husen på Djurgården

Wingårdhs nya betongkoloss täcker dessutom det mesta man kunde se av baksidan på Liljevalchs ursprungliga byggnad. Någonstans där bakom betongväggen finns alltså en vacker gammal byggnad som numera är nästan helt gömd för alltid.

Den nya konsthallen täcker det mesta av Liljevalchs ursprungliga byggnad

Sveriges Televisions oproportionerligt omhuldade gullegris Gert Wingårdh i programserien “Husdrömmar”. Det lösryckta citatet har inget med vår tävling att göra, men kanske ger det en viss förståelse för varför han ritar så trista och fyrkantiga hus?

Vinnaren får betala för en prisbuckla i guld
Redan på vår första Kasper Kalkongala år 2016 presenterade vi prisbucklan “Skaparvånda” som är gjord av konstnären Mikael Grahn. Den föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor. Ännu har ingen vinnare av Kasper Kalkon-priset velat betala priset för att ta emot bucklan, men vi hoppas att arkitekten Gert Wingårdh vill ta emot och spara den i sin stora samling av olika arkitekturpriser.

Prisbucklan “Skaparvånda” av konstnären Mikael Grahn föreställer en arkitekt korsad med en kalkon som “masskopierar” lådor.

Från livesändningen av Kasper Kalkongalan där Wingårdhs låda jämförs med en äggkartong.

2. Nya Hotellet vid Halmstads resecentrum, med 1632 röster
Byggaktör: Serneke
Originalgestaltning av Maddison arkitekter och bearbetning av White arkitekter

Nya Hotellet i Halmstad är Sveriges näst fulaste nyproduktion 2021

Sedan Arkitekturupproret började 2014 har vi inte sett så många arga kommentarer från allmänheten om ett nybygge. I facebookgrupper som “Du vet att du är ifrån Halmstad om…” och “Önskar inget hotell i Picassoparken” går det nya hotellet i Halmstad under smeknamnet “Hotel Stasi”. Många kommentarer liknar hotellets utseende med den dystra kommunisttiden i östra Europa, då länder som Sovjetunionen och Östtyskland blev synonyma med trista betongghetton. Arkitekten sålde in eländet med medvetet vilseledande visionsbilder som visar förskönad bild av verkligheten. Som framgår av fotografiet blev den färdiga byggnaden riktigt otäck! De plågade halmstadborna skickar numera “vykort från Sovjetunionen”. Till vänster i bild det nya hotell som i folkmun kallas “Hotell Stasi”. Uppe till höger kontorshuset som vann Kasper Kalkon-priset 2017 som årets fulaste byggnad. Nere till höger den nya tillbyggnaden på Halmstads konsthall.

Vykort från Sovjetunionen enligt lokalinvånarna i Halmstad. Till vänster det nya som i folkmun kallas “Hotell Stasi”. Uppe till höger kontorshuset som vann Kasper Kalkon-priset 2017 som årets fulaste byggnad. Nere till höger den nya tillbyggnaden på Halmstads konsthall.

3. Kilströmskaj i Karlskrona, med 922 röster
Byggaktör: SBU Svensk Bostadsutveckling AB BRF Lilla Holm
Arkitekt: Gert Wingårdh och Joakim Lyth

De boende i världsarvet Karlskrona var verkligen inte glada över det nya tillskottet och vädjade om att bygget skulle stoppas. Man beslutade dock att de boende hade fel.

I år blev arkitekten Gert Wingårdh både etta, trea och femma i omröstningen om årets fulaste hus. Att bygga en “wingårdhslåda” har blivit ett begrepp i Sveriges arkitekturvärld. Särskilt när en ny byggnad smälls upp i en historisk miljö i en stil som sticker ut och provocerar istället för att passa in och harmonisera. Historiens mest skrupellösa arkitekter frestas att göra stora avtryck och lierar sig gärna med dubiösa makthavare för att driva igenom sina visioner. År 1998 togs den gamla örlogsstaden Karlskrona upp på Unescos världsarvslista för sin unika äldre bebyggelse och bevarade stadsplan. Från 2020 har stadens silhuett helt tagits över av den så kallade “stjärnarkitekten” Gert Wingårdhs asymmetriska lådbaracker. Detta trots vädjanden från de boende i området att stoppa projektet. Vilka makter måste man liera sig med som gör att man kan genomdriva detta över huvudet på folk? Vem ger tillstånd att bryta mot allt vad mänsklig sans och estetisk omtanke innebär?

På Instagram berättar arkitekten Gert Wingårdh ödmjukt hur han tar framtiden till Karlskrona.

Kilströmskaj i Karlskrona är Sveriges tredje fulaste nyproduktion 2021.

4. Det nya badhuset i Kungsbacka, med 777 röster
Arkitekt: WE-Group

Det nya badhuset i Kungsbacka är Sveriges fjärde fulaste nyproduktion 2021

2020 röstade Arkitekturupprorets medlemmar fram Sveriges fulaste byggnad genom tiderna och då hamnade det nya badhuset på 17:e plats. Nu får eländet vara med och tävla igen. Brutalistiska betonglådor utan arkitektur brukar gå långt i alla fultävlingar. Badhuset vann upphandlingen i Kungsbacka eftersom arkitekten menade att: “Byggnadens gestaltning har tydliga volymer, stark karaktär och en tydlig miljöprofil”. Betong är för det första inget “miljövänligt” material och uppenbarligen anser de inte att en “märkesbyggnad” också bör vara en fröjd för ögat.

Det nya badhuset i Kungsbacka är Sveriges fjärde fulaste nyproduktion 2021

5. Det nya kulturhuset i Örebro, med 577 röster
Byggaktör: Familjebostäder
Arkitekt: Wingårdh Arkitekter

Det nya kulturhuset i Örebro är Sveriges femte fulaste nyproduktion 2021

Arkitekt Wingårdh (ja, han nu igen) menar, sorgligt nog, att detta hus kommer prägla örebroarna i generationer. Att bygga en “wingårdhslåda” har blivit ett begrepp i Sveriges arkitekturvärld. Detta när en ny byggnad smälls upp i en historisk miljö i en stil som sticker ut och provocerar istället för att passa in och harmonisera. I årets tävling bidrar Gert Wingårdh själv med tre “wingårdhslådor”. Det är tur att örebroarna har andra vackra byggnader att rikta blicken mot när åsynen av denna monstruösa plåtburk börjar blir för mycket. Vi har ännu inte vant oss vid miljonprogrammets estetik efter dryga 50 år, men det här kanske funkar som en quick-fix i Närke?

Se hur det nya Kulturhuset förstör den vackra vyn med de historiska gamla husen vid vattnet i Örebro

HELA TOPPLISTAN – SVERIGES FULASTE NYA BYGGNADER 2021

1:a – Liljevalchs tillbyggnad i Stockholm, med 3595 röster
2:a – Nya Hotellet vid Halmstads resecentrum, med 1632 röster
3:a – Kilströmskaj i Karlskrona, med 922 röster
4:a – Det nya badhuset i Kungsbacka, med 777 röster
5:a – Kulturhuset i Örebro, med 577 röster
6:a – Växjö Kommunhus, med 572 röster
7:a – Brf Balneum, Gröndal i Stockholm, med 439 röster
8:a – Prisma i Helsingborg, med 392 röster
9:a – Ännu en parasit i Visby, med 338 röster
10:a – Snabba hus Råcksta, med 334 röster
11:a – Glashuset som byggts framför Kalmar brandstation, med 331 röster
12:a – Gisslaren 1 på Årstavägen i Stockholm, med 302 röster
13:a – Skräckhuset i Jönköping, med 298 röster
14:a – Lindholmens Tekniska gymnasium i Göteborg, med 261 röster
14:a – World Trade Center (WTC) i Karlskrona, med 251 röster
16:a – Årstahusen, Kv. Mötesplatsen, med 240 röster
17:a – Mälardalens nya campus i Eskilstuna, med 225 röster
18:a – Jupiter i Helsingborg, med 177 röster
19:a – Astoriahusets parasit i Stockholm, med 176 röster
20:a – Hus Stella i Kalmar, med 167 röster
21:a – Nya turistbyrån i Trollhättan, med 148 röster
Totalt: 12154 röster

Här är Sveriges fulaste nybyggen år 2021. Större bilder finns i originalinlägget.

Lokalt
Örebronyheter

Källa: Arkitekturupproret

You must be logged in to post a comment Login