Kungligheter i manga på Örebro slott

By on 27 januari, 2023
Jens Mohr - Statens historiska museer.

Kan en kung vara manga? Och vad händer om man kombinerar kunglig historia med mangateckningar? Lagom till sportlovsveckorna, den11 februari, öppnar utställningen Manga Royals – kunglig historia i mangastil på Örebro slott.

I slottets vackra kyrksal visas delar av Sveriges kungliga historia på ett helt nytt sätt.

I centrum för utställningen står nio mangateckningar i storformat från mangakollektivet Nosebleed Studio. De livfulla teckningarna visas sida vid sida med bilder av de dräkter som inspirerat till verken.

Bland kungligheterna återfinns bland annat en ung Gustav III iklädd jaktuniform, Drottning Sofia uppklädd i vacker turnyrklänning, Karl X Gustav i full rustning och andra kända och mindre kända kungligheter. Här utspelar sig bröllop, sjöslag och soaré med kortspel.

Bakom utställningen står Livrustkammaren – museet om Sveriges kungliga historia och det Malmöbaserade mangakollektivet Nosebleed Studio. Teckningarna är ritade av kollektivets medlemmar Felix Östergård, Joakim Waller, Linn Olsson, Magnolia Winroth och Natalia Batista.

Utställningen har tidigare visats på Livrustkammaren på kungliga slottet i Stockholm. Då var bilderna ackompanjerade av originalkläderna. Dessa är av praktiska skäl ersatta av fotografier när utställningen nu flyttar till Örebro.

– Vår ambition är att kunna visa upp historia på ett lättsamt och tillgängligt sätt, gärna med fokus mot en ung publik. Därför är vi mycket glada att få möjlighet att visa denna spännande utställning hos oss. Den passar perfekt in i slottets evenemangsutbud, säger Johanna Bjelkengren, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott

– Det är verkligen roligt att utställningen Manga royals – kunglig historia i mangastil går vidare från Livrustkammaren till Örebro slott. Det är en möjlighet att nå ut med den kungliga historien i ett nytt sammanhang och på en ny plats. Örebro slotts fantastiska miljö kommer att bidra till upplevelsen av mangateckningarna och utställningens helhetskänsla. Jag är otroligt glad för det här samarbetet, säger Malin Grundberg, museichef på Livrustkammaren.

I slottsbutiken finns nu även bilderboken Manga Royals – Kungliga kläder i mangastil. Boken är producerad av Nosebleed Studio och bygger på bilderna från utställningen. Även annan mangarelaterad litteratur kommer att finnas till salu, tillsammans med souvenirer från utställningen.

Utställningen öppnar den 11 februari och pågår till och med den 17 september.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebrokompaniet

You must be logged in to post a comment Login