Länet | MTB-eliten gör upp om ny mästartröja i Ånnaboda

By on 9 september, 2016

På söndag, 11 september, körs svenska mästerskapen i Mountainbike XCM (Marathon) i Ånnaboda, två mil väster om Örebro. Här ska sverigeeliten i långlopp samlas för att göra upp om den åtråvärda mästartröjan i den mest uthållighetskrävande disciplinen inom MTB.

I herrklassen är tre av favoriterna Calle Friberg, Järfälla CK, Emil Lindgren, Serneke Allebike CK och Matthias Wengelin från arrangörsklubben, Almby IK, som dessutom har fördelen av att köra på hemmaplan. I damklassen är den regerande mästarinnen,Jennie Stenerhag, Falu CK, en storfavorit, men en Linn Gustafzzon, Borlänge CK i fin form kan komma att vara en stark motståndare.

Nytt för i år är att dameliten startar i ett eget startfält, 45 minuter före herrarna. Starten för dam elit är klockan 10:15 och herr elit klockan 11.00.

Marathon-SM erbjuder högklassig racing i fantastisk terräng och genomförs i samband med Bergslagsloppet, en långloppstävling för elit och motionärer som arrangeras för fjärde året i rad av idrottsföreningen Almby IK. SM-banan är 76 kilometer lång och kuperad med en banprofil på cirka 1300 höjdmeter.

Starten sker som vid förra årets Marathon-SM nere vid Södra Storstenshöjden. Efter startbacken upp till Ånnaboda följer SM-banan samma sträckning som för Bergslagsloppet, men med en extrasväng på första loopen av Bergslagsloppet.

MTB XCM är en blandning av cross country och landsväg, där cyklisterna kan dra nytta av varandra. Till skillnad från övriga MTB-discipliner innebär XCM-loppen lite fler taktikinslag, liknande landsväg, för att köra till sig en seger. Det är inte bara att gasa på som i kortare lopp.

Svenska Mästerskapen arrangeras i klasserna: herrelit, dam elit (från 17 år), herrjunior, H 30, H 40, H 50 samt D 30, D 40 och D 50.

Sport | MTB
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login