Länsmuseets linprojekt bjuder in till linhelg i Siggebohyttan

By on 5 oktober, 2023
Bild: LindeKultur

Helgen 7-8 oktober (kl 10-15 båda dagarna) bjuder Örebro läns museum, in till ”Linhelg på Siggebohyttans Bergsmansgård”.

Projektet ”1kvm lin” är ett lärandeprojekt där deltagarna enskilt och tillsammans odlar och bearbetar linets frö till fiber, nu är det dags att ta tillvara på årets linskörd!

Denna helg får man först bereda sitt lin och sedan prova att spinna lintow på slända.

Linhelg på Siggebohyttans Bergsmansgård 7-8 oktober:

  • Kl. 10.00–11.30 Linberedning
  • Kl. 12.30–15.00 Spinna på slända.

Det är dropin och man kan välja ett av passen eller båda två. Ta med eget lin om man har eller så kan man få på plats. Ta gärna med en fikakorg då Siggebohyttans kaffestuga har stängt för säsongen.

Handledare under dagarna är Lina Jatko och Karin Sterner. Ingen kostnad! Arrangör: Örebro läns museum.

Hemslöjdskonsulenterna i Örebro län på Örebro läns museum arrangerar åter igen projektet ”1kvm lin”. Det är ett lärandeprojekt där deltagarna enskilt och tillsammans odlar och bearbetar linets frö till fiber. Projektet går ut på att deltagarna sår och skördar en yta på ca en kvadratmeter – 1 kvm.

”Alla kan odla lin! Allt du behöver är frö och en kvadratmeter att odla på. På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga linet. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Nu kan du också vara med och odla!”

Kommande kurser och webbinarier på olika teman med linet som fokus.

  • 7–8 oktober: Linhelg på Siggebohyttan med Lina Jatko och Karin Sterner som handledare.
  • 8 november: Spinnkväll i Örebro: En kväll där du får prova på att spinna lintow på slända. Ta med eget lin om du har eller så kan du få på plats. Handledare: Lina Jatko och Karin Sterner.

Kultur | Siggebohyttan
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login