”Länsteaterns namn – en fråga för regionstyrelsen”

By on 24 juni, 2020

Örebro Länsteater har blivit Örebro Teater – men det formella namnet är fortfarande Länsteatern i Örebro AB. ”Synpunkter på namn och varumärke är en ägarfråga och därmed en fråga för regionstyrelsen”, konstaterar Torbjörn Ahlin (C) – regionråd och ordförande i Region Örebro läns kulturnämnd.

Torbjörn Ahlin (C) – regionråd och ordförande i Region Örebro läns kulturnämnd – skriver till LindeKultur angående att ”Örebro Länsteater går i graven och återuppstår som Örebro Teater”:

”Det som skett är att teatern beslutat om att använda nytt varumärke. Teatern har inte kommunicerat frågan med majoritetsägaren (Region Örebro län äger 91 %) innan beslut utan i stället gjort det efter beslut. Det formella namnet är fortfarande Länsteatern i Örebro AB och kan såvitt jag förstår endast ändras genom beslut på bolagsstämma. Synpunkter på namn och varumärke är en ägarfråga och därmed en fråga för regionstyrelsen”.

Evelina Schölander – kommunikationsansvarig på Länsteatern i Örebro AB – kommenterar Torbjörn Ahlins svar:

”Teatern har bytt logotype och grafisk profil. Vi fortsätter fokusera på hela Örebro län. Vårt teaterhus, Örebro Teater, är vårt hjärta, det är därifrån all vår verksamhet sedan sprids ut till hela regionen/länet. Vi är en teaterinstitution som hela tiden strävar mot att vara modiga, djärva och lustfyllda i vårt arbete. Förhoppningsvis gör det nya namnet och profilen att det arbetet blir mer synbart även utåt. Majoritetsägarna, genom styrelseordförande och ansvarig tjänsteperson, är informerade om förändringen vid ett möte den 1 juni. Det som står helt klart för ägaren likväl som teatern (verksamheten) är att uppdraget är oförändrat. Det formella namnet är fortfarande Länsteatern i Örebro AB.”

”Örebro Länsteater går i graven”

I början av juni meddelades att Örebro Länsteater går i graven och återuppstår som Örebro Teater. ”Tillsammans med namnbytet får teatern ny färg och form och en ännu större ambition att leverera scenkonst i världsklass till örebroarna – men också resten av Sverige och världen”, skriver teatern i ett pressmeddelande.

Länsteatern Örebro AB ägs av Region Örebro län (91%) och Örebro kommun. Teaterns hemort är Örebro där teatern har två scener – Örebro Teater och Nya China. Länsteatern är den regionala kulturinstitution i Örebro län som får största andelen av statliga och regionala verksamhetsbidrag inom ramen för den så kallade samverkansmodellen. I år får teatern drygt 30 miljoner kronor av de 105 miljoner som Region Örebro län fördelat.

Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login