Låt tebladen visa vägen till nästa destination

By on 19 maj, 2024
Arkivbild

Det kokta vattnet, en stor kopp och en nyöppnad tepåse som doppas ner i det rykande vattnet är det många som inte kan vara utan. Men för de som vill visa sin kärlek och passion för te, kan man låta internationella tedagen den 21 maj inspirera valet av nästa resmål.  

I Sverige är det många som älskar te och vill man låta tebladen visa vägen till nästa destination, har Booking.com handplockat 7 resmål med stark koppling till olika teupplevelser.  Att vara med om nya matupplevelser motiverar en tredjedel av de svenska resenärerna (33%) att resa.

Det lokala köket har betydelse för val av resmål och påverkar hälften av de svenska resenärerna (50%)*, när de ska resa. Oavsett vilken sorts te man älskar, finns det mängder med spännande destinationer att utforska för att lära dig mer om teer.

Harrogate, Storbritannien

I Harrogate som är en charmig kurort och hem åt ett av Storbritanniens mest populära Yorkshire-temärken, blandas teblad från Assam och Östafrika för att skapa unika kombinationer sprängfyllda av smak. En brittisk klassiker som måste upplevas är teet ”English breakfast”, som under årens lopp utvecklats och finns idag i en mängd olika sorter, allt från koffeinfritt till en ”gold standard”-variant.

Vill du upptäcka mer i området, kan du ta en tur till den närliggande staden York och njuta av en härlig sightseeingkryssning längs floden Ouse, för att upptäcka stadens medeltida historia. Även en av världens största och vackraste gotiska katedraler, York Minster, är väl värt ett besök.

Meknès, Marocko

Marocko är ett perfekt ställe att besöka om du vill botanisera i teer, inte minst med tanke på att deras nationaldryck är ett uppfriskande myntate. Letar du efter det bästa myntateet så är den natursköna staden Meknès ett bra resmål. Det sägs att de färgrika myntabladen härifrån är de bästa.

Väl på plats får du inte missa den historiska stadskärnan i den gamla medinan, som finns på Unescos världsarvslista. Strosa runt och upptäck allt från specialiserade souker som säljer vackra hantverk och textilier till tehus på undangömda gårdar.

Misiones, Argentina

I Argentina är det teet yerba mate som gäller. Detta örtte sägs ha samma styrka som kaffe, hälsofördelar som te och ge samma njutning som choklad. Vill du uppleva teet och dess energigivande egenskaper, kan ett besök till den nordöstra provinsen Misiones vara ditt nästa resmål. Här växer bladen i de frodiga regnskogarna och används sedan för att bryggas till Argentinas nationaldryck.

Provinsen är känd för dess röda jord och sina papayafält och vill du uppleva världens största vattenfall, så är ett besök till Iguazú nationalpark ett måste. Här kan du beundra de magiska Iguazúfallen, se vackra tukaner och färgglada fjärilar.

Kandy, Sri Lanka

Staden Kandy på Sri Lanka är hem åt färggranna regnskogar och flera teplantager. I denna bergiga, dimhöljda stad med en vacker sjö planterades det första teet på Sri Lanka. Idag finns det över 600 teplantager i hela regionen som utgör en blomstrande ekonomi. Det uppfriskande Ceylon-teet som kan njutas både varmt och som iste, är perfekt för dig som vill uppleva god kvalitet.

Varje enskilt blad är nämligen noggrant handplockat för att säkerställa just god kvalitet. Vill du utforska området, kan du ta en cykeltur till teplantagen som börjar vid Ceylon temuseum i Kandy. Längs den 55 kilometer långa turen som tar dig genom de frodiga teplantagerna, kan du möta teplockare och lära dig mer om de olika sorterna.

Longjing, Hangzhou, Kina

Om du tycker grönt te är bäst, då är Longjing destinationen för dig. I den vackra regionen West Lake i Hangzhou hittar du denna by som är känd som ”det gröna teets heliga land” och även kallat ”Dragon Well”. För den som vill utforska den vackra naturen i de omkringliggande byarna och upptäcka avskilda vandringsleder, antika tempel, dolda grottor och familjedrivna tebutiker, är en guidad halvdagstur en bra upplevelse.

Te är en av Kinas största skatter med en lång historia som sträcker sig genom flera århundraden och kulturer. Det var under Huangdynastin som det gröna teet, med dess livliga smaragdgröna färg och aromatiska sötma blev populärt.

Darjeeling, Indien

I Västbengalen hittar du distriktet Darjeeling, som är känt för sina många teplantager. Med över 80 teplantager som sträcker sig över flera hektar, är Darjeeling ett spännande resmål att besöka. Nedanför bergen hittar du smaragdgröna teplantager som producerar ”teernas champagne”, som det ofta kallas tack vare teernas intensiva arom och kryddiga smak.

Gör en utflykt till de berömda Darjeeling-teplantagen där du kan delta i en teprovning och njuta av de karakteristiska smakerna samt få möjlighet att utforska plantagen. Utöver det kan du beundra världens tredje högsta berg, det majestätiska Khangchendzonga, besöka buddhistiska kloster eller ta en tur längs Darjeelingbanan, en 140 år gammal järnväg.

Cameron Highlands, Malaysia

Vill du besöka en teplantage som producerar några av världens favorittemärken, så är Cameron Highlands ett utmärkt resmål. Destinationen genomsyras av anrika tetraditioner och är känt för sina smaragdgröna teplantager och fantastiska utsikt över bergen. Här hittar du teplantagen Bharat Tea Estate, som bland annat producerar Cameroon Valley vars smakinspiration präglats av Sri Lanka och södra Indien.

På plantagens tehus kan du släcka törsten med en speciell high tea och därefter ta en vandringstur i skogen Mossy och utforska den frodiga, kuperade terrängen med mossbeklädda träd, ett rikt djurliv och exotiska växter. 

Nöje/Resa
Örebronyheter

Källa: Booking.com
*Undersökningen beställdes av Booking.com och utfördes oberoende bland ett urval av vuxna som gjort en fritidsresa med övernattning under de senaste 12 månaderna, som planerar att resa 2024 och är involverade i reseplaneringen. Urvalet består av 32 300 personer från 32 marknader (2 000 från USA, 800 från Kanada, 1 800 från Mexiko, 800 från Colombia, 1 800 från Brasilien, 800 från Argentina, 1 800 från Australien, 500 från Nya Zeeland, 800 från Spanien, 800 från Italien, 1 800 från Frankrike, 1 800 från Storbritannien, 1 800 från Tyskland, 800 från Nederländerna, 500 från Danmark, 500 från Sverige, 400 från Kroatien, 800 från Schweiz, 800 från Belgien, 800 från Irland, 800 från Portugal, 1 800 från Indien, 800 från Kina, 500 från Hongkong, 800 från Thailand, 800 från Singapore, 500 från Taiwan, 800 från Vietnam, 800 från Sydkorea, 1 800 från Japan, 500 från Förenade Arabemiraten) som deltog i enkätundersökningen i januari eller februari 2024.

You must be logged in to post a comment Login