Lättare för studenter som pluggar på distans

By on 31 januari, 2023
– Vi vill främja förutsättningarna för att de som bor på annan ort ska kunna studera, berättar Katarina Hjortgren.
Anna Lorentzon

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet underlättar för studenter på distans, nu ska det bli enklare för studenter som bor på annan ort att studera till hälso- och sjukvårdskurator vid Örebro universitet.

Från och med höstterminen 2023 kommer delar av undervisningen att ske digitalt.

Den 15 februari öppnar anmälan till Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet vid Örebro universitet. Det är en ettårig utbildning som vänder sig till socionomer och som leder fram till en yrkesexamen som hälso- och sjukvårdskurator.

– Det känns så roligt att få välkomna den tredje kullen av studenter som nu får möjlighet att utbilda sig till hälso- och sjukvårdskurator vid Örebro universitet, säger Katarina Hjortgren, programansvarig för Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet.

Stort intresse efter krav på legitimation

Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet startade i samband med att hälso- och sjukvårdskurator blev en skyddad yrkestitel som kräver legitimation i Sverige. Intresset har varit stort och utbildningen lockar sökande från hela landet.

Därför kommer upplägget till höstterminen att förändras något.

– Vi vill främja förutsättningarna för att de som bor på annan ort ska kunna studera. Många av våra studenter har också hunnit etablera sig i yrkeslivet och efterfrågar att det ska bli enklare att kunna kombinera studier med livet i övrigt, säger Katarina Hjortgren.

Campusbaserat med digitala inslag 

Utbildningen är i huvudsak campusförlagd, men kommer att innehålla fler digitala inslag. Nya studenter kan räkna med att de måste vara närvarande på Örebro universitets campus i genomsnitt en dag i veckan under första terminen.

Under andra terminen ingår verksamhetsförlagd utbildning (VFU), vilket innebär att studenter behöver vara på sin VFU-plats två dagar i veckan.

– Vi hoppas att det nya upplägget ska underlätta för våra studenter och locka fler att söka, säger Katarina Hjortgren.

Programmet ges på helfart, vilket innebär ungefär 40 timmars studier i veckan.

Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro Universitet
Text och foto: Anna Lorentzon
Läs om Maja Ekeroth som läser till hälso- och sjukvårdskurator vid Örebro universitet: ”Hälso- och sjukvårdskuratorsprogrammet ger mig en trygg grund att stå på” – oru.se/utbildning/program/halso–och-sjukvardskuratorsprogrammet/halso–och-sjukvardskuratorsprogrammet-ger-mig-en-trygg-grund-att-sta-pa/

You must be logged in to post a comment Login