Lillån IBK stod för säsongens absolut största magplask

By on 7 april, 2022

Lillån IBK var tillbaka i Idrottshuset för finalmatch två där AIK IBF, det blev förlust i den första omgången på bortaplan. Det var första matchen av fem där Lillån stod för en bra insats och föll knappt, i kvällens match blev det magplask i tredje perioden då AIK till sist kunde vinna och Lillån stod säsongens magplask.

Den första perioden blev aning krampaktigt från bägge lagen, segt tempo där spelarna letade lägen. Lägen fick man men utan att göra mål, sett till chanser skapade Lillån flest och var närmast med bland annat en stolpträff. Med cirka fyra minuter kvar av perioden kom det förlösande målet för hemmalaget, den första delen slutade 1-0 till Lillån.

Andra perioden inleddes i nästan ett lägre tempo än den första, som om det skulle kunna gå saktare. Det såg inte ut som en finalmatch där vinnande lag går upp i Svenska Superligan, i den sjätte minuten av perioden kvitterad AIK Lillåns ledning, där och då ändrades tillställningen en aning. I den tionde minuten kom matchens mål när Lillån kom upp på högersidan la ett spel in i AIKs målområde, där mötte Per Holmblad Lillån upp och skickade upp bollen i krysset. Ett mål som gav energi till en annars energifattig tillställning. Efter det kom syret tillbaka och helt plötsligt blev det en finalmatch som den ska se ut, innan signalen för mittperioden ljöd kunde Lillån utöka ledningen till 3-1, efter ett diskutabelt sådant från AIKs sida, men domaren stod bra placerad och var säker på sin sak.

Sista perioden började Lillån med snabbt blixtrande spel där man i den femte minuten kunde utöka till 4-1 genom Isak Palmén, sen var det som att Lillån tog helg. Istället var det AIK som vaknade till och la i en överväxel där det började gå riktigt snabbt, distinktare spel, mer närvaro och AIK började äta in underläget. När slutsignalen ljöd så hade AIK både hunnit ikapp och vänt för att vinna.

Sett till matchen började det i sakta mak för att över tid bli bättre, nu gällde det inte bara Lillån även om kunde tro att de hade matchen för att spela hem den. Men i underläge 4-1 för AIK tändes en gnista i gästande lag, där man fick en glöd och började spela rakare, mer kliniskt.

Lillån bjöd på ytor, slutade spela helt enkelt. Man lämnade motståndare helt rena utan markering mitt i egen zon, vilket ledde till att AIK fick många olika spelsätt att komma till avslut. Till exempel AIKs nummer sju Oskar Hagberg hann äta en trerätters middag med dessert innan han fick bollen och kunde göra mål utan att någon spelare i Lillån var där för att störa, Oskar Hagberg stod för två mål i matchen i den andra perioden. När man som mest behövde visa att man kan vinna matcher vek Lillån ner sig för att börja spela juniorinnebandy, nej det här är inte vinnarlag när man visar upp sig på det här sättet. När man är i ett finalspel måste man spela kallt, man gå måste gå rakt distinkt, pang pang pang så att säga. För att använda hockeytermer så kladdade Lillåns spelare för mycket med bollen, vara framme och visa sig istället för som hemmalaget allt för oftast gjorde, gömma sig för sina medspelare.

Nu väntar en borta match i den tredje omgången av finalspelet, förlust där och det är hejdå goodbye. Även om Lillån inte tar sig till Svenska Superligan skulle det vara kul om i alla fall kunde vinna en match i den finalserien, för AIK är inte Warberg och det ser ut som att mot AIK ska minst få med sig en seger.

Kvällens publiksiffra 1413 var imponerande med ett ganska bra tryck på läktarna i Idrottshuset, synd att inte hemmalaget kunde motsvara förväntningarna. Det här var en match där man som Lillåsupporter har rätt att vara heligt förbannad, nästan så att de skulle kunna kräva pengarna tillbaka, för det här var rena rånet.

Den tredje omgången i finalserien spelas på lördag 9 april 2022 i Stockholm, matchen börjar 18.30 och jag kräver en vinst där, för laget är skyldig sina supportrar en match till i Idrottshuset Örebro.