Lokalt | Flera nomineringar till Örebro som skolmatskommun

By on 24 maj, 2016
Skolrestaurang. Foto: Scandinav Bildbyrå

Madelene Lagerlöf är nominerad till utmärkelsen Årets måltidschef, glad och stolt över det och över att Tullängsgymnasiets skolrestaurang nominerats till Årets hållbara offentliga gastronomi.

Goda medspelare

Att jag är en av tio nominerade, det är fantastiskt kul och man blir lite mallig, säger Madelene Lagerlöf, skrattar gott och tillägger: Men det bygger såklart på att jag har goda medspelare i form av kostchefskollegor, kökschefer kockar och restaurangbiträden. Kommunens arbete med upphandling och kraven från politikerna har också stor betydelse.

Nominerar gör White Guide Junior, en utlöpare till restaurangguiden White Guide.

Det som är bra är att de bedömer helheten och gör det på plats. De står i samma matkö som eleverna, äter samma mat och upplever personalens bemötande och måltidsmiljön, säger Madelene.

Hon berättar att gymnasieskolornas restauranger besöker varandra och utvärderar varandras verksamhet med hjälp av ett formulär, som ett led i kvalitetsarbetet.

Vi uppmanar också skolledningarna att göra sådana besök och notera resultatet, berättar Madelene.

Smartare mat på flera sätt
Nomineringarna är ett resultat av ett långsiktigt och målmedvetet arbete som även tidigare prisats och fått uppmärksamhet.

Tullängsgymnasiets skolrestaurang fick till exempel kommunens interna miljöpris 2014 och har även tidigare varit nominerad till Årets offentliga gastronomi. Skolområde sydost blev först med att få kommunens interna kvalitetspris för några år sedan, något som jag tror hjälpte till att sätta fokus på skolmaten, säger Madelene.

Kommunen har arbetat med Smartare mat en längre tid, en modell som bland annat går ut på att öka andelen ekologiska varor och att minska matsvinnet.

Andelen ekologiska varor av det som köps in är nu uppe i drygt femtio procent. Matsvinnet har minskat rejält och i till exempel Tullängens skolrestaurang är andelen nere i tio procent.

Tidigare i veckan nominerades Örebro till utmärkelsen Årets skolmatskommun och Lennart Bondeson (KD) till Årets skolmatspolitiker. Tävlingen avgörs i Malmö den 13 september 2016.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login