Lokalt – Via bussen tog sig Omar upp på vägen

By on 16 september, 2016
Omar Al-Hafidh ska precis börja sitt körpass.
Fotograf: Björn Wallgren

Nu för första gången i Sverige har jag en fast tjänst och inkomst som gör att jag kan försörja mig och mina barn – Omar Al-Hafidh

Omar mår bra, men så har det inte alltid varit. Han arbetar som busschaufför på Nobina i Örebro och med många år fyllda av arbetslöshet och hopplöshet vet han precis hur mycket yrkesutbildning som leder till arbete kan innebära. Han kommer från det krigshärjade Mosul och har bott i Sverige i sju år.

– Det jobbigaste i mitt liv i Sverige är att det har varit så svårt för mig, liksom många andra med invandrarbakgrund, att få jobb, säger Omar. När man är arbetslös så länge så känner man sig som en kropp utan liv eller själ. Och jag vet att det beror på att jag saknade rätt utbildning, i Sverige kan man inte få ett jobb om man inte har rätt utbildning.

Via yrkesvux i Örebro utbildas kontinuerligt busschaufförer och eftersom att Omar alltid varit intresserad av stora fordon bestämde han sig för att söka, och hade lyckan att komma in på utbildningen.

– Utbildningen passade verkligen mig perfekt och det var helt underbara månader vi spenderade i skolan, säger Omar. De lärare vi hade på Tullängsgymnasiet i Örebro var helt fantastiska och fick oss att känna oss trygga i det vi gjorde samtidigt som allt förmedlades med en väldig värme.

Omars historia är en av många bland personer som studerat yrkesvuxutbildningar i Örebro. Utbildningar som görs riktat mot branscher med stort anställningsbehov. Och det ger resultat. – För busschaufförerna har ju utbildningen varit extremt lyckad säger Linus Jonasson, samordnare för yrkesvux i Örebro kommun. – Av de som går ut utbildningen får nästan 75% jobb efteråt och det är speciellt fantastiskt med tanke på att nästan alla som går utbildningen är födda utanför Europa och har kort utbildningsbakgrund.

– Det bästa med allt är att jag och många av mina klasskompisar fick jobb direkt efter utbildningen, säger Omar. Nu för första gången i Sverige har jag en fast tjänst och inkomst som gör att jag kan försörja mig och mina barn. Det går inte med ord beskriva hur lycklig jag är över det jag varit med om men det som är viktigast för mig är att få visa mina barn att jag inte är beroende av någon annan för att försörja dem.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login