Lyckas med din julstjärna

By on 24 november, 2022
Julstjärnan har blivit framröstad till svenskarnas favoritblomma vid jul i Plantagens årliga trendrapport.
Foto: Plantagen

Svenskarnas julfavorit – så gör du för att lyckas med din julstjärna, julstjärnan har blivit framröstad till svenskarnas favoritblomma vid jul i år igen. Här är experternas råd om hur man undviker de misstag som gör julstjärnan olycklig.

Årets mest uppskattade julblommor har utnämnts i Plantagens årliga rapport ”Växter i jul” och återigen toppar den klassiska julstjärnan listan över svenskarnas favoriter.

– Det blir ingen riktig jul utan julstjärnan i svenska hem. Efter att ha varit svenskarnas favorit i ett antal år är det sedan länge bekräftat att julstjärnan är en lika stor självklarhet under julen som granen, julbordet och jultomten, säger Ulrika Bjurström, marknadschef på Plantagen.

Julstjärnan är i gott sällskap med andra julklassiker, men den fortsätter att dominera listan.

– Amaryllisen är också populär i år, men julstjärnan behåller sitt stora ledarskap över de olika generationerna. Även hyacinten, julrosen och rumsgranen kvalar in på topplistan, säger Ulrika.

Årets topplista

 1. Julstjärna är en välkänd julblomma med stora och vackra högblad som kontrasterar fint mot ett frodigt bladverk. Trivs i ljusa och varma förhållanden. Undvik drag och temperaturer under +15°C och låt den torka lätt mellan vattningarna.
  .
 2. Amaryllis är julens och vinterns stjärna. Amaryllisen säljs både som lök och snittblomma och finns i otaliga varianter med olika färger och mönster. Ett knep för att få fart på amaryllisen är att sätta den där det är varmt och ljust, till exempel i ett fönster ovanför ett element, men det gör dock att den blommar ut snabbare. När den väl blommar kommer den att behöva vatten regelbundet, men se till att vattna sparsamt varje gång.
  .
 3. Hyacint är en lättskött favorit kring jul med sina vackra stjärnformade blommor i ett hav av färger som doftar fantastiskt. Blommornas färg finns bland annat i vitt, rosa, blått, lila och rött. Är du känslig för doften bör du välja en hyacint med vita blommor, medan de blå och lila hyacinterna passar för dem som önskar en starkare doft.
  .
 4. Julros sprider mycket glädje under den mörkaste tiden på året, då den blommar redan från december eller senvintern. Julrosen passar både i rabatt och kruka. Inomhus klarar den sig bra, men den kräver mycket vatten och ljus samt en sval placering.
  .
 5. Rumsgran är ett stilrent barrträd som blivit riktigt trendigt. Den har en symmetriskt växtsätt och mjuka barr. Trivs i lätt fuktig jord under ljusa förhållanden, utan direkt sol. Kan användas som julgran, men man ska vara försiktig så att man inte hänger för tunga prydnadssaker på de lite mindre grenarna. Rumsgranen bör vattnas med kalkfritt vatten och planteras om i jord med lågt pH.

En utmanande favorit

– Julstjärnan är den julblomma som många kan tycka är den mest utmanande. Växten är känslig för kyla, mörker och för mycket vatten. Det krävs därför att man lägger lite tid på att lära känna växtens preferenser, säger Hans Jensen, trädgårdsmästare på Plantagen.

Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko, därför är det kanske inte så konstigt att svenska temperaturer är en av julstjärnans största utmaningar under julen.

– Faktum är att julstjärnan inte är särskilt förtjust i svensk vinter. Med sitt mexikanska ursprung är allt under 15 grader för kallt för denna favorit. Om den utsätts för temperaturer under detta kommer den börja tappa löven och sakta men säkert dö, förutsatt att temperaturen inte ändras snabbt, säger Hans Jensen.

Minusgrader är något svenska vintrar sällan slipper och därför är det viktigt att vara extra noga med några saker.

– Kontrollera att blommans gröna blad är färska och om växtens gulgröna blomma är i knopp. Se till att den inte utsätts för kyla under långa perioder och var medveten om hur du vattnar den samt var du placerar den i hemmet. Kom ihåg att din julgran eller fruktskål kan få din julstjärna att blomma över snabbare, så placera den en bra bit bort. Om du följer mina råd kommer den vackra julstjärnan att pigga upp ditt hem under hela december, säger Hans Jensen.

Fem saker att undvika för att lyckas med din julstjärna

 1. Undvik att blomman fryser på vägen hem. 
  Kyla är julstjärnans största fiende. Linda in julstjärnan väl och undvik att förvara plantan utomhus i kylan under en längre tid. Här gäller det att komma hem så fort som möjligt.
  .
 2. Undvik att placera blomman utan tillgång till ljus. 
  Julstjärnor som är placerade i naturligt ljus blommar ofta längre än de som placeras långt bort från ett fönster. Ljus gör också att de höga bladen får bättre färg. Placera därför plantan strategiskt så att ljuset från fönstret träffar plantan. Växtljus kan vara till hjälp i mörka hörn.
  .
 3. Undvik att placera blomman i drag och områden som utsätts för kyla. 
  Om julstjärnan utsätts för kyla eller kallt drag blir löven fula och faller av. Växten trivs bäst i normal rumstemperatur, gärna runt 20 grader. Undvik att vädra nära julstjärnan.
  .
 4. Undvik att dränka blomman. 
  Vattna julstjärnan med ljummet vatten varannan dag medan den blommar, men även här måste man ta hänsyn till växtens preferenser. Hur mycket du bör vattna beror på temperaturen i rummet samt på krukans storlek. Små blommor behöver vattnas oftare än stora. Låt aldrig julstjärnan stå i vatten då det gör att rötterna ruttnar. En bra regel att komma ihåg är att julstjärnan kommer trivas bättre när det är lite för torrt än lite för fuktigt. Det är lättare att se om plantan får lite för lite vatten, för då får den gula blad som faller av. Om de däremot är övervattnade har skadan redan skett när man börjar se det på plantan.
  .
 5. Var försiktig med avståndet från granen och fruktfatet. 
  Tycker du att det ser ut som att din julstjärna inte mår bra? Det kan bero på att den är placerad nära granen eller frukt. Både julgranen och frukten släpper ut eten, vilket gör att blomman blommar över snabbare. Tänk därför på att du inte placerar julstjärnan för nära granen eller frukten.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Plantagen

You must be logged in to post a comment Login