”Lyssna till jorden” – ny musik med Sveriges Ungdomskör

By on 29 november, 2021

Nu kommer ny musik på Spotify med Sveriges Ungdomskör under ledning av professor Erik Westberg.

Det är en EP som innehåller 5 spår. Bland dessa återfinns två nykomponerade verk beställda av UNGiKÖR direkt till kören; titelverket Lyssna till Jorden av Agneta Sköld som är baserad på korta texter från olika delar av den amerikanska ursprungsbefolkningen samt Natten då stjärnorna föll, komponerad av Anna Cederberg-Orreteg med text av David Carlson.

Utöver det har kören gjort en inspelning av Bodvar Moes dramatiska verk Sator, komponerad med utgångspunkt i det mycket gamla kryptogramet Sator Arepo Tenet Opera Rotas. Moe komponerade stycket efter terrorattentatet 11 september 2001.
Med på EP: är även den suggestiva The Fruit of Silence av Pēteris Vasks samt Sven-David Sandströms oändligt vackra To See a World.

”Uppehållet från konserter under pandemin har möjliggjort denna mycket angelägna satsning” säger Sveriges Ungdomskörs producent Lotta Wilund. ”Att Sveriges Ungdomskör tillsammans med Erik Westberg genom körkonstens kraft belyser vår existens på jorden ur olika aspekter är en stark upplevelse i den tid vi lever i just nu.”

Erik Westberg säger ”Sveriges Ungdomskör är oerhört viktig för att unga sångare från hela Sverige kan få möjlighet att musicera på en hög konstnärlig nivå. Stolt är jag att vi tillsammans gjort denna produktion.”

Temat för Erik Westbergs treåriga projektperiod som dirigent för Sveriges Ungdomskör har varit att lyfta fram olika aspekter av ungas hälsa sett ur ett globalt perspektiv. Projektet, inleddes med beställningar av ny musik och inspelningen av A Voice for Humanity 2019. I och med de nya inspelningarna i Lyssna till jorden har projektets tema knutits ihop.

Kultur
Örebronyheter

Källa: UNGiKÖR

You must be logged in to post a comment Login