Många svenskar vill hjälpa drabbade i Beirut

By on 10 augusti, 2020
Libanesiska Röda Korset bedriver livsviktig ambulansservice som snabbt sattes in efter explosionen i Beirut. Foto: LRK.

Många svenskar har nu vänt sig till Röda Korset för att hjälpa drabbade av den fruktansvärda explosionen i Beirut på tisdagskvällen. Organisationen har mottagit cirka 2,5 miljoner kronor från privatpersoner sedan insamlingen startade den 5 augusti.

Detta är pengar som kommer till stor nytta för människor – skadade och hemlösa – vars liv plötsligt förvandlades till en mardröm.

Vi ser ett enastående engagemang för människorna som drabbats av denna fruktansvärda katastrof. Detta är oerhört värdefullt i ett läge då behoven är enorma och resurserna begränsade, säger Margareta Wahlström, ordförande i Svenska Röda Korset och en av världens främsta experter på katastrofhantering och förebyggande arbete.

Svenska Röda Korset har ett uppskattat samarbete med Sida som snabbt bistod med drygt 4,8 miljoner kronor för Libanesiska Röda Korset vars mobila akutteam och ambulanser omedelbart var på plats för att undsätta skadade.

– Det har varit några intensiva dygn då Röda Korsets hjälparbetare har fört en kamp mot klockan för att rädda liv och detta inte helt utan risker i den massiva förstörelsen efter explosionen. Ambulansservicen är resultatet av år av investeringar i utbildning av frivilliga och anställda och av erfarenheter i många kriser av olika typ. I detta kritiska läge visade det sig att beredskap lönar sig, säger Margareta Wahlström.

Förutom det akuta arbetet bistår Libanesiska Röda Korset också dem som är hemlösa. Under de första 72 timmarna har tusen familjer fått tak över huvudet och närmast kommer 10 000 familjer under tre månader att få hjälp med bland annat mat, rent vatten och sanitet. Organisationen ombesörjer också blodgivning och söker efter saknade efter explosionen. 

– Efter den akuta fasen väntar ett enormt återuppbyggnadsarbete. Det kommer att ta tid och kräva resurser i ett land som redan var hårt drabbat av ekonomisk kris och under årtionden tagit emot flyktingar från mestadels Palestina och Syrien. Människor i Beirut behöver vår hjälp, säger Margareta Wahlström.

Världen
Örebronyheter

Källa Röda Korset
Röda Korsets insamling heter Beirut-Explosion och den som vill hjälpa kan swisha på 1230868075. Mer information finns på Röda Korsets Facebook-sida och www.rodakorset.se

You must be logged in to post a comment Login