Moçambique: Oansvarigt kinesiskt gruvbolag riskerar att utplåna kuststad

By on 29 mars, 2018
2016 - Kuststaden Nagonha ©Amnesty International

Ett kinesiskt gruvbolag i Moçambique sätter tusentals människoliv på spel när en kuststad riskeras att spolas ut i Indiska oceanen, konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

– Gruvjätten Haiyu nekar ansvar för översvämningen som resulterade i att 270 människor blev hemlösa
– Moçambikanska myndigheter misslyckas med att reglera gruvindustrin för att garantera människors säkerhet
– Bybor nekas kompensation

Our lives mean nothing: the human cost of Chinese mining in Nagonha, Mozambique avslöjar hur gruvbolaget Haiyu med all sannolikhet bidrog till att det uppstod en kraftig översvämning i byn Nagonha år 2015 som resulterade i 48 förstörda hem och lämnade 270 människor hemlösa. Moçambikanska myndigheternas misslyckanden med att reglera gruvindustrin efter katastrofen gör att byn fortfarande är utsatt för risker eftersom brytningsarbetet fortsätter.

– De förödande översvämningarna år 2015 borde ha fungerat som en katalysator för myndigheterna så att de kunde ta itu med Haiyus verksamhet och implementera en ordentlig lagstiftning, säger Deprose Muchena, chef för Amnesty Internationals avdelning för södra Afrika. Myndigheternas passivitet har lämnat invånarna i Nagonha i händerna på ett företag som sätter strävan efter vinst före människoliv. Om inget görs kan Haiyus gruvarbeten resultera i ytterligare katastrofala översvämningar som kan sudda ut Nagonha från kartan.

Förutom de 48 hem som förstördes i översvämningen 2015, har lokala myndigheter också vittnat om ytterligare 173 hem som blev delvis förstörda. Äldre invånare och myndigheter som har bott i Nagonha i över 70 år säger till Amnesty att de tidigare aldrig varit med om liknande översvämningar.

Det här är ett klassiskt fall som visar vad som händer när företag fullständigt kör över människors rättigheter och inte lever upp till sina skyldigheter att skydda de som är mest utsatta, säger Deprose Muchena.

Amnesty uppmanar de Moçambikanska myndigheterna att se till att företaget utreds för eventuella lagbrott. Organisationen uppmanar även myndigheterna att se till att invånarna i Nagonha får fullvärdig kompensation.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login