Musik, sång och berättelser på Stadra Teater efter ”Dollar”

By on 19 juli, 2021

Efter ”Dollar” som spelas fram till och med 15 augusti presenterar Stadra Teater tre föresällningar 18-21 augusti: ”Ormens väg på Hälleberget” av och med Jonas Hedlund, ”Sånger av Lars Forsell” med Magnus Wetterholm och Mats Norman, ”Östersjön – Dödens hav 1945” av och med Claes-Göran Wetterholm.

Onsdag 18 augusti kl 19.00: Ormens väg på Hälleberget – en musikalisk berättelse efter Torgny Lindgrens roman. Av och med Jonas Hedlund.

Ormens väg på hälleberget är en tragikomisk berättelse om förtryck och skulder som går i arv, ruvande på hämnd och den livsviktiga musiken. Tiden är slutet på 1800-talet i Västerbottens inland. Skrävel-Jani sitter vid en rasbrant för att göra upp med Vår Herre och tänker draga alltihop alldeels som det var. Denna föreställningen ges nere på Lilla scenen, till ackompanjemang av kluckande för Grecken, efter önskemål av skådespelaren. 

Torsdag 19 augusti kl 19.00. Sånger av Lars Forsell med Magnus Wetterholm och musikern Mats Norman på piano.

Poet. Medlem av Svenska Akademien. Resenär. Gamäng. Listan på de epitet som Lars Forssell kan förknippas med är lång och kan självklart göras mycket längre. De stora artisterna som tolkat honom och gjort hans sångerna kända är dock inte kvar eller längre verksamma. På radion spelas ibland Forssell, i klassiska inspelningar med Ulla Sjöblom, Jan Malmsjö, Monica Nielsen. Då är det skönt att åter vänja öronen med toner och ord av Lars Forssell. Efter Brel, Brassens, Aznavour finns en lockelse hos Magnus, Stadras konstnärlige ledare, att sjunga Forssells svenska sånger som samtidigt har ett ursprung från kontinenten. Eftersom melodierna är smittande, texterna fyllda av liv och lust, det är så oemotståndligt. Det här blir en kväll med klassiker som Snurra min jord, Säg vad ni vill, Sommarn som aldrig säger nej, Menuett på Haga och många många fler.

Lördag 21 augusti kl 19.00: Östersjön – Dödens hav 1945 av och med Claes-Göran Wetterholm.

Många är vi som ständigt beundrar och fascineras av hans berättelser. Med en unik förmåga att sätta människans drömmar och förhoppningar i centrum vid stora omvälvande händelser, så trollbinder Claes-Göran Wetterholm åhörarna och får publiken att leva sig in i skiftande öden. Denna gång blir det berättelser om de största sjökatastroferna som hänt i historien. Under denna kväll blir krigsflyktingarnas öden ombord på flyende fartyg levande, fartyg som torpederads på Östersjön i slutskedet av 2 andra världskriget. Det är gripande, omtumlande och dessa berättelser lyfter frågor om vår kontinents historia, ständigt aktuell. Claes-Göran Wetterholm är en världsauktoritet på Titanic och har en bred kunskap om Estonia och många andra fartyg.

» Mer information här «

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login