Nattsvart för Örebro HK i Svenska Hockeyligan

By on 9 december, 2023

Sista matchen i Svenska Hockeyligan innan landslagsuppehållet och Örebro HK tog emot tabelltvåan Växjö Lakers i Behrn Arena, något man gjorde efter att ha gått kräftgång i Svenska Hockeyligan 2023/2024. Kräftgången fortsatte trots att man lyfte sitt spel och kunde komma ikapp, Växjö lyfte sig och kunde få med sig tre poäng när 60 minuter var spelade.

Örebro började matchen inte som har brukligt har gjort, det fanns ingen riktig intensitet, ingen power och garanterat ingen energi. Man har puck, man spelar puck men man kommer inte till skott riktigt. Något som visade sig redan i den fjärde minuten, visserligen var man en man kort på grund av en utvisning. Men man hängde inte med där det såg ut som om det för fort, men åskådare kunde man konstatera att Växjös spel inte direkt höll något högre tempo. Virrigt värre var det i Örebros defensiv, och Växjö kunde ta ledningen med 1-0.

Ett mål bakåt tidigt i matchen borde skicka signaler till Örebro spelare, att nu måste man upp för att höja allt i sitt eget spel. Men, nej inte det inte, man fortsatte att mala på i sitt spel efter sargen. Medans gästerna var desto mer på och gick mer på mål för att hitta avslut, vilket de gjorde i den14 minuten när Växjö utökade till 2-0. Ett resultat som höll i sig när man gick till pausvila.

I den andra perioden var Örebro bra mycket mer påslagna, skridskoåkningen var bättre, tempot bättre, intensiteten fanns där. Växjö däremot spelade sitt jämna lugna trygga spel, med det sagt så hade man även gått ner spelmässigt. Något som Örebro kunde ta tillvara på, i den elfte minuten kunde Linus Arnesson reducera och bara tio sekunder senare var Jonathan Lekkerimäki kvitter fram till 2-2. Positivt för Örebro och ett uppvaknande för Växjö, vilket resulterade i att gästerna såg ut att bli en aning förbannade på sig själva. Komma tillbaka i spelet och så i den 14 minuten var man åter i ledning, 2-3 på tavlan och Örebro ett mål efter.

Efter baklängesmålet föll Örebro inte tillbaka till sitt tidigare oinspirerade spel, man fortsatte att gå på mål, man fortsatte att sätta tryck på Växjös defensiv. När man gick till pausvila gjorde man det i underläge, men med en bra känsla.

Den tredje perioden gick inte Örebros väg, trots att man hade ryckt upp sig bra i den andra perioden. Man puffade, tjoffade och stångade sig bloda, nej inte riktigt men man kunde inte lösa upp Växjös stabila defensiv. När gästerna i den nionde minuten satte sitt fjärde mål kändes det kört, men så fick man en chans in i matchen. I den 13 minuten åkte Växjö på en utvisning på fem minuter, där Örebro kunde ta sig tillbaka in i matchen. En chans man inte tog, där man visade man upp ett svagt speltempo, oskärpa, kladd med puck och ett allmänt ointresse att komma ifatt som det såg ut. Sista matchen inför ett landslagsuppehåll och den fjärde förlusten på raken, två vinster på de tio senaste matcherna.

Ja det här doftar inte mumma och vem ska man lägga skulden på? Enligt mig så handlar det om mannen ska styra skutan, tränare Johan Hedberg som intervju in och intervju ut stå och mantrar att man spelar juh bra. För att sen följa upp med men, men, men, men väldigt många mer men. Mycke yidi yada med andra ord, det känns som att han inte helt inser att det krävs en stark hand som styr vilken riktning man ska. Hur man ska spela sitt spel på ett effektivt sätt, för ett spel är inte bra om man inte kan ta sig in i boxen för att mer konkret kan komma på mål.

För att hålla till utefter sargen gör ingen målglad bra, så varför inte säga till sina spelare att helt enkelt gå rakare på mål. Att när man har målet i sikte så behöver man inte vända upp för att invänta resten av gänget, man får skjuta på mål när både känner för det och kan. Nej, med det här spelet blir det inte något slutspel, visst kanske ett play in till slutspel. Men ska man gå längre än förra säsongen då behöver man göra en jätteresning i sitt spel, även från ledarstaben behövs det skickas starkare signaler att det är inte farligt att vara effektiv, det är inte farligt att ge sig in i boxen framför motståndarnas mål.

Nu väntar ett landslagsuppehåll där ett betraktande av sig själva där man borde ifrågasätta sitt spel, borde ligga i fokus för Johan Hedberg. För man kan inte säga att han styrt den här skutan bra, det kanske han kände att han inte behövde med tanke på fina inledningen man hade av Svenska Hockeyligan 2023/2024. Men kan man sin ishockey och framförallt hur det fungerar, så vet man att man inte ska vara bäst i början utan i slutet när det säcken ska knytas ihop.

Som sagt var uppehåll i Svenska Hockeyligan 2023/2024, nästa match i den 26 omgången tar sig Örebro an Timrå på bortais, det gör man på annandagen 2023.