Naturbruksprogrammet i Örebro bjuder in till fest

By on 24 april, 2024
Naturbruksdagen på Kvinnerstaområdet 2024.
Bild: Örebro kommun

Naturbruksprogrammet i Örebro bjuder in till fest, välkommen på Naturbruksdagen! Efter förra årets besöksrekord är Naturbruksdagen tillbaka.

Lördag 4 maj kl. 10-14 bjuder Naturbruksprogrammet i Örebro, in till en naturbruksdag på Kvinnerstaområdet.

Förra årets Naturbruksdagen blev succé, och fler besökare än man hoppats på kom till den årliga dagen på Kvinnerstsområdet. I år vill man slå förra årets rekord på 1700 besökare, och att fler ska komma för att se vad Naturbruksprogrammet har att visa upp inom sina olika inriktningar.

– Naturbruksdagen är både ett öppet hus för de ungdomar som ska söka gymnasiet och en händelserik och rolig dag för hela familjen, berättar Linnea Gerlström, rektor på Naturbruksprogrammet.

Naturbruksdagen är en uppskattad tradition, där Naturbruksprogrammet tillsammans med samarbetspartners bjuder in till en dag fylld av aktiviteter. Uppvisning av islandshästar och körhästar, utställning med traktorer eller möjligheten att provköra en traktor är bara en del av vad dagen erbjuder. Elever och lärare finns också på plats under dagen.

Utbildningen som skapar bäst kompetens

Naturbruksprogrammet erbjuder inriktningarna Hästhållning, Skogsbruk och Lantbruk och är en del av Karolinska gymnasiet. Eleverna läser de gymnasiegemensamma ämnena på Karolinska gymnasiet i centrala Örebro och delar av utbildningen på Kvinnerstaområdet eller på kontaktgårdar, där de får praktisk träning inom den valda inriktningen.

– På inriktningen Lantbruk får eleverna tidigt i utbildningen åka ut tillsammans med lärarna till kontaktgårdar för att få praktisk träning kring både lantbruksdjur och växtodling. Det är också fler elever som söker till inriktningen utan att ha någon tidigare bakgrund inom lantbruk, säger Linnea Gerlström, rektor på Naturbruksprogrammet.

Eleverna får en inblick i och erfarenhet av att arbeta med lantbruk och många av eleverna inom samtliga inriktningar får erbjudanden om anställning redan innan examen, samtidigt som kontaktgårdarna får hjälp och avlastning.

– Naturbruksprogrammet på Kvinnerstaområdet är definitivt den utbildning som skapar bäst kompetens för oss inom grön näring i Närke och är jätteviktig för oss som arbetsgivare, säger Annica Vimnäs från Mäjsta Gård i Glanshammar som varit kontaktgård i tio år.

– Det är roligt att vara kontaktgård och ger oss hjälp i vardagen, men det viktigaste tycker jag är att få unga intresserade av naturbruk och djurhållning.

Stort söktryck på Naturbruksprogrammet

I år har söktrycket på Naturbruksprogrammet varit större än tidigare, och sett till hela landet är Naturbruksprogrammet det mest populära yrkesprogrammet. På Kvinnerstaområdet finns en av länets bästa hästanläggningar, eget utbildningsstall och egen anläggning med ridhus och träningsmöjligheter för både ridning och trav. Det finns också en modern skogsmaskinpark, simulatorer och egen skogsmark, som eleverna brukar med moderna skogsmaskiner.

– De senaste åren har Naturbruksprogrammet på Kvinnerstaområdet genomgått stora förändringar för att bli ännu mer attraktivt och matcha branschens efterfrågan på arbetskraft, säger rektor Linnea Gerlström.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login