Noras egen biblioteksbuss

By on 25 augusti, 2022
Den nya biblioteksbussen som snart kommer att trafikera kommunen.
Bild: Nora kommun

Nu är den här – Noras egen biblioteksbuss, Nora bibliotek ökar tillgängligheten för att nå ut till barn och allmänhet på landsbygden.

I veckan har äntligen biblioteksbussen levererats som snart ska börja rulla för att nå ut till de cirka 6 000 kommuninvånarna som bor på landsbygden. Nu kan man öka tillgängligheten och erbjuda biblioteksservice, aktiviteter och samhällsinformation till dem som inte själva har möjlighet att komma in till bibliotekslokalen i centrala Nora.

– I ett första skede kommer vi att satsa på turer till förskolor och allmänhet på landsbygden. Med en egen biblioteksbuss kan vi också arbeta flexibelt och till exempel finnas på plats vid lokala arrangemang och marknadsföra bibliotekets tjänster, berättar bibliotekschef Christina Hellström.

Bakgrund och finansiering

Nora kommun har tidigare hyrt in Lindesbergs kommuns biblioteksbuss för att ge service till förskolor och landsbygden. Pengarna kom från Statens kulturrådssatsning Stärkta bibliotek(https://www.kulturradet.se ) som syftar till att öka utbudet och tillgängligheten till biblioteksverksamhet i hela landet. I slutet av 2020 fick Nora bibliotek godkänt från Kulturrådet att använda sina Stärkta bibliotek-pengar till att köpa in en egen biblioteksbuss i mindre format.

– I bussen kommer det förutom böcker och annan media även finnas utrymme för mindre filmvisningar och informationsträffar så vi hoppas även kunna arbeta uppsökande med till exempel Digitala första hjälpen. Vi håller också öppet för att andra kommunala verksamheter kan följa med i bussen och på så sätt lättare nå ut i hela kommunen, berättar bibliotekschef Christina Hellström.

Den nya biblioteksbussen som snart kommer att trafikera kommunen.

Vad händer nu?

Nu ska bussen fyllas med böcker och turlistorna ska läggas upp, men innan dess vill man förstås visa upp sin fina buss för alla Norabor. Tid och plats för bussinvigningen kommer att presenteras inom kort!

Kultur | Nora
Örebronyheter

Källa Nora kommun

You must be logged in to post a comment Login