Ny bok av Björn Thärnström nu om Stråssa gruva

By on 9 april, 2024
Bild: LindeKultur

Lördag 13 april kl 13-16 är det boksläpp på Navet i Stråssa, när Björn Thärnström släpper sin senaste bok ”Stråssa gruva” som handlar om Stråssa och gruvorna samt om bergsbruk och järnframställning.

Samtidigt finns möjlighet att se affischutställningen ”Stråssa gruva under 500 år” som ligger till grund för boken ”Stråssa gruva”.

Björn Thärnströms bok ”Stråssa gruva” är inbunden och har mer än 200 bilder utspridda på bokens 240 sidor i A5-formatet. Den kommer efter boksläppet i Stråssa att finnas till försäljning på ICA Trivselköp i Guldsmedshyttan, Tempo i Storå, Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, Lindhska bokhandeln i Örebro och Globe Bokhandel i Ludvika. Boken kan även beställas direkt från författaren – bjorn.tharnstrom@gmail.com.

Stråssa gruva är känd sedan 1500-talet och ägdes av bergsmän till mitten av 1800-talet. Då tog olika bolag över till 1923 då den lades ned. Vid återstarten 1959 var den världens effektivaste underjordsgruva där den låghaltiga järnmalmen blev till kulsinter. Stålkrisen på 1970-talet blev slutet för den. Åren 1982-1993 var den en turistgruva. Nu är den vattenfylld.

Björn Thärnström är en bloggande pensionär som gillar historia, Bergslagen och att skriva. I flera decennier var han informationsdirektör på Skatteverket. Nu har han gett ut sin fjärde bok – ”Stråssa gruva”.

Material till utställning räckte till en bok

– Att det blivit en bok beror framför allt på tre personer – Mary Zander, aktiv i Stråssa byförening sedan många år samt släkt- och hembygdsforskaren Gunilla Didriksson och arkivarien Magnus Jerlström vid Lindesbergs kulturhistoriska arkiv, förklarar Björn Thärnström: – Det hela började senvåren 2021. Då kontaktade Mary mig och frågade om jag ville göra en liten utställning om gruvan i Stråssa som skulle sättas upp i byföreningens hus Navet mitt i byn.

Utställningen blev betydligt mer omfattande än vad Mary hade tänkt sig. Den består av 40 inramade affischer som visades första gången hösten 2022 i samband med Bergslagens historiedagar. Mer än 500 intresserade besökare har hittills sett den.

Källmaterialet till den allmänna delen om hur man gjorde järn förr i tiden och om gruvans första 400 år kommer till stor del från Gunilla Didrikssons bok ”Gruvor och hyttor i Linde och Ramsbergs Bergslag”. Den del som handlar om gruvans senaste 120 år har Magnus Jerlström till stora delar plockat fram ur kommunens omfattande arkiv, inte minst när det gällt bilder, tidningsklipp och annat underlag som varit till stor hjälp.

– När jag gjorde utställningen fick jag begränsa mig textmässigt. Jag hade mer fakta än som behövdes, och jag insåg att jag nog även skulle kunna få till en bok om jag skaffade ytterligare fakta och bilder. Sagt och gjort. När jag väl bestämt mig ger jag järnet och driver mitt projekt ända in i kaklet, och nu är boken klar.

Lokal eldsjäl som fick Energiklapp

Björn Thärnström var en av fem mottagare av 2023 års Energiklappar som delas ut av det kommunala bolaget Linde Energi AB- ett initiativ för att uppmuntra och uppmärksamma lokala eldsjälar. ”Björn har lyft fram Bergslagen och Stråssa i flera sammanhang, utställningen i Stråssa, Bergslagsflaggan och gruvan. Björn har dessutom skrivit en bok, som kommer ut i början av 2024, på 200 sidor om Stråssa gruva”, var motiveringen.

Kultur | Stråssa
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login