Ny regering i konfliktfyllt Etiopien – vad kan vi förvänta oss

By on 4 oktober, 2021

Nu på måndag, den 4 oktober, bildar premiärminister Abiy Ahmed ny regering i Etiopien efter att ha vunnit parlamentsvalet tidigare i år. För två år sedan tilldelades han Nobels fredspris efter att ha arbetat fram ett fredsavtal med grannlandet Eritrea och omvärldens förhoppningar på utvecklingen i regionen var stora. Men den positiva utvecklingen gällande mänskliga rättigheter i landet har på senare tid stannat tvärt.

Valet tidigare i år bojkottades av flera partier och hölls mitt under brinnande konflikt, bland annat i Tigrayregionen i norr.

– Den nya regeringen behöver få ett stopp på de återkommande kränkningarna av mänskliga rättigheter och arbeta tillsammans med de andra inblandade parterna för att söka fredliga vägar att lösa konflikterna i landet, säger Mesfin Bekele, chef för Afrikaavdelningen på Civil Rights Defenders.

– Valet hölls utan större incidenter och det finns positiva tecken på utvecklingen i landet trots den senaste tidens tillbakagång. Det är viktigt att regeringen återupptar den förändringsvilja som fanns 2018 och fortsätter reformerna för att öka utrymmet för civilsamhället, media och oppositionen i landet. 

Civil Rights Defenders följer noggrant utvecklingen i Etiopien och arbetar tillsammans med lokala människorättsförsvarare för att stärka det civila samhället i landet. 

Mesfin Bekele, chef för Afrikaavdelningen på Civil Rights Defenders, är tillgänglig för kommentarer. Han kommer själv från Etiopien och är väl insatt i utvecklingen i landet. 

Världen | Etiopien
Örebronyheter

Källa: Civil Rights Defenders

You must be logged in to post a comment Login