Ny svensksuccé på den internationella bordtennisscenen

By on 19 maj, 2019
Anton Källberg i full action. Foto: Manfred Schillings

Under lördagskvällen avgjordes ITTF Challenge Croatia Open i den kroatiska huvudstaden Zagreb. I final stod två svenskar mot varandra, Anton Källberg mot Kristian Karlsson. Inte sedan 1996 har två svenska herrspelare mött varandra i en världstourfinal och inte sedan 2002 har en svensk spelare stått som segrare i herrsingel.

Inför tävlingen var Kristian Karlsson finalseedad medan Källberg var seedad 32:a. På sin väg fram till final stötte Källberg på tufft motstånd i flera matcher och redan i åttondelsfinalen såg det tufft ut för Källberg som hade matchbollar mot sig.

Det har varit en grym turnering där jag hade marginalerna på min sida. Jag kom i tuffa underlägen i både åttondel, kvart och i semi och hade exempelvis två matchbollar mot mig mot Kanak Jha (USA) i åttondelen, säger Anton Källberg och fortsätter:

– Jag tror själv att det var mycket den mentala biten som gjorde att jag lyckades vinna. Jag kände att jag hade bra förberedelser bakom mig vilket också gav självförtroende. Tack vare det kunde jag fortsätta vara lugn och kylig även vid väldigt svåra underlägen.

Finalen spelades alltså mellan två svenska spelare och för Antons del var det inte bara mot en landslagskompis utan även klubbkompis från tyska Bundesligaklubben Düsseldorf.

– Finalen mot Kristian var en väldigt bra match av mig men jag måste också säga att han kanske inte kom upp i den nivån som han hade varit i tidigare under tävlingen. Jag fick med mig de jämna seten i början och kunde koppla lite grepp från start, kommenterar Källberg kring finalen mot Kristian Karlsson.

Att två svenska spelare möts på internationella tävlingar händer med jämna mellanrum men det är inget Källberg ser så positivt på, dock var det något annorlunda denna gång.

– Jag tycker aldrig att det har varit kul att möta en svensk på touren men nu inför en final var det helt annat. Jag tror både jag och Kristian tyckte det skulle bli kul och var glada över att vi båda hade tagit oss dit, säger Källberg.

För Källberg kom titeln i Kroatien något oväntat även om han känt att han blivit bättre och bättre hela tiden.

– Även om jag kanske har känt att jag har spelat bättre på slutet så kom det väldigt oväntat. Jag känner att jag har förbättrat vissa områden och hittat min spelidé bättre senaste månaderna men det går inte att stanna och vara nöjd här utan det finns såklart väldigt mycket som kan och ska förbättras, säger Källberg avslutningsvis.

Anton spelade även dubbel tillsammans med Truls Möregårdh och paret tog sig hela vägen till semifinal där man föll knappt med 2-3 mot Martin Allegro/Florent Lambiet från Belgien.

Antons väg fram till finalen
4-0, Hibiki Tazoe, Japan
4-1, Yevhen Pryshchepa, Ukraina
4-3, Kanak Jha, USA
4-3, Robin Devos, Belgien
4-3, Chih-Yuan Chuang, Taiwan

Resultat final
Anton Källberg – Kristian Karlsson, 4-1
(11-8, 11-8, 12-10, 8-11, 11-4)

Sport | Bordtennis
Örebronyheter

Källa: Svenska Bordtennisförbundet

You must be logged in to post a comment Login