Nya lokaler behövs för Gnistan

By on 1 mars, 2019

Lokalerna på Gnistan, som är ett av kommunens härbärgen och stödboenden, är i stort behov av renovering. Verksamheten drivs av Frälsningsarmén på uppdrag av kommunen, men de har valt att avsluta sitt uppdrag i samband med att nuvarande avtal går ut den 31 mars, med hänvisning till att det inte finns förutsättningar att bedriva verksamheten på det sätt de vill i befintliga lokaler.

– Det är mycket viktigt att Gnistan har ändamålsenliga lokaler. Det har de inte idag och vi arbetar därför intensivt för att hitta evakueringslokaler så att vi kan genomföra den renovering som behövs, säger Patrik Jonsson, programdirektör Social välfärd.

– Frälsningsarmén har erbjudit härbärgesplatser och stödboende genom Gnistan i nära 20 år. Vi har välkomnat våra gäster med glädje och är tacksamma till vår personal på plats. Respektfullt bemötande och värdig miljö är viktigt för Frälsningsarmén. Till dess att fastighetsfrågan får sin lösning är vår bedömning att vi inte kan bedriva verksamheten med den kvalitet Frälsningsarmén eftersträvar, säger Kjell Karlsten, chef programsektionen på Frälsningsarmén.

Samma öppettider och tillgång till sängplatser
För att lösa driften av Gnistan tar kommunen över verksamheten från och med den 1 april. Facklig förhandling om verksamhetsövergång sker den 13 mars. För dem som bor på Gnistan eller nyttjar härbärget innebär övergången till kommunen inga direkta skillnader. Öppettider och tillgång till sängplatser kommer att vara desamma. Verksamheten kommer till att börja med att fortsätta i nuvarande lokaler, men kommer att flyttas så snart det finns tillgång till passande evakueringslokaler.

– Just nu är det de nuvarande lokalerna som finns och även om de är i stort behov av renovering så är de bättre än inga alls. Att stänga verksamheten är inget alternativ, det är mycket viktigt att den finns, säger Patrik Jonsson.

Extern aktör inom boendekedjan även i framtiden
Även om verksamheten nu går över till kommunen är intentionen att det ska fortsätta att finnas externa aktörer i den här typen av verksamhet:

– Från politikens sida är vi överens om att någon del i den sociala boendekedjan även i framtiden ska utföras av en annan aktör än kommunen. Vilken del det blir och hur det ska gå till kommer vi nu att titta på, säger John Johansson, ordförande Programnämnd social välfärd.

Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login