Nyskrivet relationsdrama landar på Örebro Teater i mars

By on 19 februari, 2023
Skapelsen av Ada Berger, Riksteatern och Örebro Teater 2023. Karin Bengtsson och Madeleine Ferraud.
Foto: Sören Vilks

En natt får höggravida Hanna besök av sin ofödda dotter My som är lika gammal som hon och två parallella tidsåldrar möts, år 2023 och 2063.

I nyskrivna Skapelsen försöker dramatikern Ada Berger att med värme möta klimatångesten genom att titta på föräldraskapet och generationskedjorna som tycks leda in i mänsklighetens slut.

– Jag tänkte länge att idéer som är kopplade till ett klimatuppvaknande inte är ett bra konstnärligt ämne och att det inte gick att prata om klimatet utan pekpinnar. Men när jag närmade mig frågan emotionellt i stället för intellektuellt såg jag den här berättelsen träda fram. Den är delvis influerad av saker som har med min egen mamma och dotter att göra, hur dom relationerna vävs samman med en växande existentiell oro för framtiden, säger Ada Berger, dramatiker och regissör.

Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo 2022 så visade det sig att 60 procent av svenskarna har klimatångest. Skapelsen tar fasta på det temat. Med den akuta klimatkrisen som fond träder ett relationsdrama fram om moderskap och framtidstro.

– Jag vill titta på en mor och dotterrelation med all komplexitet som den innebär av såväl underbara saker som svåra saker. Men också vad som sker i en sådan relation när vi närmar oss den brännpunkt klimatkrisen innebär, vad leder generationskedjorna in i för framtid? Jag vill inte styra över vad folk ska tänka men jag tror att vi behöver snacka om dom här sakerna, om det vi alla tillsammans står inför, säger Ada Berger.

Ada Berger står för manus och regi. Tidigare har hon bland annat skrivit och regisserat några succéföreställningar baserade på Liv Strömqvists seriealbum.

Skapelsen har urpremiär 17 februari 2023, Årsta, Stockholm. Pjäsen åker sedan på turné med Riksteatern från Umeå till Tomelilla för att 31 mars landa på Örebro Teater och spela där under våren.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Riksteatern

You must be logged in to post a comment Login