Nytt snabbtåg mellan Hong Kong och Shenzhen kan minska HK:s självständighet

By on 1 oktober, 2018

Det nya snabbtåget förbinder handelscentrum med produktregionen i Kina, men riskerar samtidigt att urvattna Hong Kongs självständighet

Kinas nya snabbtåg hade sin premiärtur den 23 september 2018. Tåget förbinder den tidigare brittiska kollonin Hong Kong med fastlandet och Shenzhen som är kinas tillverkningsregion där bland annat majoriteten av LED-belysningen kommer ifrån. Projektet som kostar 11 miljarder US-dollar ses av många på som både gott och ont. Vissa menar att tågets vara kommer urvattna Hong Kongs oberoende till att till slut hamna helt under kinas styre.

The Great Firewall of China ses också som en komplikation i sammanhanget då pendlare är rädda att förlora sin frihet till internet som finns i Hong Kong men inte i Shenzhen där landet kontrollerar all social media genom censur. Tidningen, The Haiger, menar vidare att projektet syftar till att förstärka den kinesiska myndighetens möjligheter att integrera HK med resten av Kina till en av världens största affärshub – The Pearl River Delta – som av kineserna kallas, The Great Bay Area.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login