Oäkta flamenco i dess renaste form

By on 21 februari, 2022
Foto: Cato Lein

Flamencoförnyaren Sofia Castro turnerar ännu en gång med Dansnät Sverige. Den här gången synar hon vår strävan efter det som betraktas vara äkta.

Sofia Castro är dansaren och koreografen som beslutsamt axlat rollen som uppstickare inom flamencon. Redan i unga år hade hon ett brinnande intresse för dans och tränade både balett och teater. Efter dansstudier i Stockholm och Havanna hamnade hon i Sevilla och fastnade för flamencon, en dansform som hon sedan dess fördjupat och utvecklat med gränsöverskridande samarbeten.  Sofia Castros förhållningssätt till konstformen aktualiserar flamencon och hon upplevs både som provokativ och nyskapande i ett annars traditionellt fält.

Castros senaste föreställning IMPURO är inget undantag från strävan att hitta något nytt. Tillsammans med streetdansaren Yared Cederlund, den tidigare europamästare i konståkning Mireia Piñol och musikproducenten Jacob Hellner, penetrerar Sofia Castro innebörden av orden ”autentisk”, ”ren” och ”äkta”. Varför ansens det oförvanskade mer eftersträvansvärt och automatiskt överordnat det som betraktas som oäkta? I kontrast väljer IMPURO att se det orena och oäkta som oumbärliga beståndsdelar och en förutsättning för vidareutveckling av konstformen – kanske är vi alla äktaOäkta?

IMPURO samproduceras av Dansnät Sverige och Dans i nord och kommer till Örebro och Hjalmar Bergman teatern den 17 mars.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Dansnät Sverige

You must be logged in to post a comment Login