Örebro HK bjöd Färjestad på två poäng

By on 3 januari, 2023

Örebro HK kommer från spel i Spengler Cup i Davos där man nådde en semifinal, där var det spel mer eller mindre varje dag vilket såg ut att passa Örebro. I kvällens match var man tillbaka i hemmaborgen Behrn Arena, man tog emot Färjestad BK där man klappade igenom och bjöd gästerna på två poäng.

Örebro inledde matchen på en helt annan nivå än man tidigare sett, en konsekvens efter internationellt. Färjestad var inte med på banan, något som visade sig i ett mål från Örebros sida reden i början av den andra minuten. Man sköljde över Färjestad å det grövsta, Örebro producerade chanser, man visade upp ett mer rörligt spel där man även hittade varandra. Nu höll inte det spelet i sig, efter ca åtta nio minuter var gästerna med i matchen. Om Örebro var det dominerande laget i början av perioden så var Färjestad det puckförande laget i slutet, inledningsperioden slutade oavgjort.

Det var omvända roller i början av mittperioden då det var Färjestad som hade tagit över för att dominera spelet, Örebro jagade men släppte inte till något defensivt. Fem minuter in i perioden fick man ett läge som Linus Öberg förvaltade på bästa sätt och gav hemmalaget ledningen. Öberg som innan målet hade fått två bortdömda mål, tredje gången gillt med andra ord. Annars så bjöds på ett friskt svängigt spel där det böljade fram och tillbaka med så många målchanser så att ett mål var i underkant, kul för publiken men inget organiserat spel där inget av lagen fick fast pucken. Säkert inte något som tränare Niklas Eriksson såg fram emot, men Örebro var i ledning efter 40 spelade minuter.

Örebro kom ut i den tredje perioden där man utökade ledningen till 4-2 inom loppet av 1.33 minutrar, där man visade upp ett hyfsat stabilt spel för att hålla tiden ut. Men Färjestad ville annat och jobbade sig in i matchen, med 10.47 minuter kvar av matchen började gästerna komma tillbaka. Det som såg så bra ut för Örebro började fallera, Färjestad plockade isär hemmalagets spel över tid. När slutsignalen ljöd stod det 4-4 på resultattavlan, det efter att Färjestad hade plockat ut målvakten och kvitterat med fyra sekunder kvar på klockan. Det efter ett riktigt passivt defensivt spel från Örebros sida och matchen togs till förlängning.

En förlängning som inte varade länge, Färjestad var hungrigare och avgjorde redan efter 1.16 minuter.

Det här var en match där Örebro kunde ha avgjort redan i första delen av matchen sett till hur matchbilden såg ut, nu växlade Färjestad upp och kom in i hemmalaget furiösa tempo och tog över. Örebro hade sina moment under matchen men från den tionde minuten i första och framåt var det gästerna som dikterade tempot, där det egentligen är Örebro som ska bestämma hur det ska se ut. Örebro saknade den där desperationen som behövs för att vinna jämna matcher, det var istället som tog fram de kvalitéerna, för hur ofta har man sett Örebro tvinga fram en kvittering när man har tagit ut målvakten i jakt på mål i slutet av en match?

Nej, den här återstarten behövde inte Örebro med tanke på allt tjafs över Rodrigo Abols icke förlängning av kontraktet, nu har i alla fall detaljer kommit fram som gör gällande att Örebro inte vill möta Rodrigos lönekrav. Hur högt det är men jag inte, men det låter sunt att faktiskt inte låta ekonomin skena iväg, skulle vara skönt om man kunde ha samma tankesätt när det kommer till kvällens match.

I nästa omgång möter Örebro HK det lag som Rodrigo Abols har kontrakt med nästa säsong, Rögle BK på bortais i den 30 omgången i Svenska Hockeyligan.