Örebro HK föll blytungt borta mot Oskarshamn

By on 7 december, 2023
Arkivbild - Karl-Johan Sandberg

Örebro HK tog sig an slagpåsen Oskarshamn i kvällen bortamatch, ett Oskarshamn som kom till spel med tio raka förluster i bagaget. En match där man kunde tycka att det skulle passa ett just nu inte bra spelande Örebro, nu passade inte jumbolaget Oskarshamn inte alls och Örebro föll med hela 5-1.

Det var Örebro som kom ut på isen för att tag i taktpinnen, och som man gjorde det. Man mer eller mindre åkte åttor runt Oskarshamns spelare, men så mitt under Örebros offensiv så kom hemmalagets ledningsmål i den fjärde minuten. Trots bakslaget jobbade man vidare i Örebro för att jaga kvittering, en kvittering som kom i den 18 minuten efter ett tilltrasslat läge när Glenn Gustafsson kunde slå in 1-1 pucken. En bra start trots att resultatet säger något annat, och det var oavgjort när man gick till periodvila.

Den andra perioden kom igång en aning senare efter att brandlarmet hade gått i Be-Ge Hockey Center, detta efter en rökutveckling från ett stekbord i en restaurang i arenan.

Tja, vad ska man säga, eller skriva för den delen. Den andra perioden måste nästan gå till historien som den sämsta i Örebro Hockeys existens i under sin tid i Svenska Hockeyligan, om man ska vara snälla så kan man konstatera ett det var ett undermåligt spel. Under mittperioden gick inget Örebros väg, eller det gjorde det kanske beroende på hur man ser det. För håller man sig till att spela runt runt och så lite runt till, utan att gå på mål för att göra just mål så kan man tycka det då något av Jonas Hedbergs filosofi är att man ska ha ett stort puckinnehav. Men nu är det gjorda mål som räknas när man ska vinna matcher, de stod Oskarshamn för. Tre stycken också där hemmalaget gick från 1-1 till 4-1, för att hålla resultatet när man gick till pausvila.

Att det gällde att jaga i den tredje perioden Örebro fattade man, men att man skulle fortsatt spela såhär ineffektiv trodde man inte. Man stod för ett stort puckinnehav, man sköt hela 14 skott. Ja, skott eller skott, fjöser man fram pucken utan tryck är det inte svårt att rädda puckar. I den åttonde minuten cementerade Oskarshamn vinsten när man gjorde sitt femte mål för kvällen, ett mål som borde ha lett till ett mer desperat spel från Örebro. Men inte de inte, man trummade och ljummade på som vanligt utan att skapa något som såg ut som någon vass chans. Målen uteblev och när matchen var slut stod det 5-1 på resultattavlan till Oskarshamn, tack och godnatt för Örebro.

Den här tillställningen symboliserar egentligen hela Örebro Hockeys förenings anda denna säsong, där man saknar någon sorts form av ledarskap. Det finns inte någon som visar var skåpet ska, det finns inte någon som pekar ut riktningen och står upp när det sviktar. Det är självklart att spelarna inte riktigt koll på hur man ska spela när man har en schizofren tränare som ena stunden står och är nöjd med spelet, för att vända och önska desperation. Att hylla ett puckförande spel, att säga att om man har ett stort puckinnehav kan inte motståndarna göra mål. Vilket i sig är rätt, men när motståndarna väl får tag i pucken så gör de mål, det är det också.

Sen ska väl Örebro göra mål, och hur gör man det ska man väl fråga sig? Jag kan lätt säga att det gör man inte genom spel vid sargen, det gör man mot mål eller i alla fall nära mål. I kvällens match när pucken väl befann sig framför Oskarshamns målvakt var det inte någon Örebrospelare i slottet, det känns som om att man är rädd för att ta sig in i boxen och vara jobbig. Det här var en match där man borde ha kunnat plock en trepoängare, skapa ett visst lugn i laget, en bättre känsla inför fortsättningen. Istället var det den så kallade slagpåsen i Svenska Hockeyligan Oskarshamn som visade rätt inställning och vann rättvist, där ett pinsamt Örebro fick åka hem med svansen mellan benen.

Nu är det bara en match kvar innan landslagsuppehållet, den spelas i den 25 omgången av Svenska Hockeyligan 2023/2024 i Behrn när man Örebro tar emot tabelltvåan Växjö lördag 9 december 2023.