Örebro HK steppade upp och vann borta mot Rögle

By on 15 februari, 2024
Arkivbild - Karl-Johan Sandberg

Örebro Hockey är indragna i bottenstriden och det är riktigt riktigt tajt därnere, men som det har sett ut innan kvällens match mot Rögle så har men haft det en aning lättare på bortais. I den 42 omgången av Svenska Hockeyligan 2023/2024 ställdes Örebro mot Rögle, i en match där man förlängde sin bortasvit till fyra raka vinstmatcher.

….

Örebro kom ut i den första perioden för att inte riktigt vara med på bitarna, redan i den tredje minuten var ett offensivt Rögle framme och tog ledningen. Ett mål som kom efter skott från blå, med helt fri sikt där Jhonas Enroth skulle ha räddat pucken. Nu skulle man kunna tänka att det skulle fungera som tändvätska för Örebro, men nej den där loja inställningen där inget sprakar till fortsatte där det såg håglöst ut. När man gick till periodvila låg Örebro under med 0-1.

….

Om Örebro hade varit en aning bakom i den första perioden så såg det inledningsvis precis tvärtom ut i den andra perioden, där man helt plötsligt spelade ett rakare mer vägvinnande spel. Med det i åtanke ska man även väga in att Rögles spel var på en nedgående spiral redan från halva första perioden, och inte var hemmalaget på några höga höjder kvalitetsmässigt nu heller. Bra för Örebro som kunde spela sitt spel, ett spel som ledde fram till ett riktigt fint mål från Jonathan Lekkermäki som på ett direktskott kvitterade fram till 1-1.

Man fortsatte att utnyttja Rögles svaga spel där man trummade på ordentligt, i den åttonde minuten var det återigen Lekkerimäki som kunde utnyttja en backmiss. Där han först snappade upp pucken, för att efter det trycka in 2-1 målet till Örebro. Snyggt och i det läget var man i förarsätet, men det var Rögle som efter det andra insläppta målet kvicknade till. Hemmalaget höjde sig och tryckte på för kvittering, något som gjorde att trycket mot Örebro och Johnas Enroth ökade markant.

Under den offensiven från Rögle gick det ganska hett till framför Enroth, som i den17 minuten fick Philip Homs klubba intryckt mellan gallret i ansiktsmasken och började blöda. Det gjorde att reservmålvakten för kvällen Jonas Arntzen fick hoppa in helt ouppvärmd, men han hann inte med mer än någon minut så hade Örebro lappat ihop Enroth och så var han tillbaka i matchen för att avsluta mittperioden. När man gick till periodvila var Örebro i ledning.

….

I den avgörande perioden kom Örebro ut för att fortsätta sitt spel från mittperioden, högt upp med ett framåtlutat spel som gjorde att hemmalaget hamnade under tryck. Redan i den andra minuten hotade man i Rögles zon, där Örebros Glenn Gustafsson under en mindre tumultartad situation kunde utöka ledningen med två mål. Just där och då var det Örebro som var det helt klart ledande laget, och det såg riktigt bra ut. Men som vanligt var det ett Rögle som ryckte upp sig avslutningsvis, plockade ut målvakt. Hemmalaget reducerade till 2-3 i den 19 minuten, men kom inte närmare och Örebro fick med sig tre välförtjänta poäng.

….

Sett till matchen var det ett Örebro som i den andra perioden började ta över matchen, det gjorde man egentligen inte av egen maskin då det var ett Rögle som svajade. Där ett hemmalaget mer eller mindre gick ner sig, det positiva där var i alla fall att Örebro utnyttjade det hela till sin fördel. Samt att spelet i avslutningsperioden såg stabilt ut, både offensiv som defensiv med för kvällen en bra insats från Jhonas Enroth i målet höll bra klass.

Resultatet gör att Örebro i nuläget ligger på en nionde plats med 56 poäng, tre poäng före Rögle och MoDo där bägge lagen har 53 poäng. Malmö fick med sig en poäng borta mot Timrå och har 51 poäng, HV71 bortaslog Luleå och har 48 poäng. Med tio omgångar kvar av Svenska Hockeyligan 2023/2024 sitter inte något av lagen på undre halvan, bortsett från Oskarshamn säkra.

Nu fortsätter man skåneturnén söderut för match i den 43 omgången av Svenska Hockeyligan 2023/2024. Där tar man sig an ett Malmö som förlorade på straffar borta mot Timrå, ett resultat som gynnar Örebro. Matchen spelas på lördag 17 februari 2024.