Örebro HK tappade allt i sista perioden

By on 4 februari, 2023
Arkivbild - Foto: Karl-Johan Sandberg

Örebro HK har en blandad kompott av vinster sett till de tio senaste matcherna, Leksands IF har visat upp ett stabilare facit. Örebro brukar ha lätt för Leksand då man på de 15 senaste matcherna vunnit 12, lätt var det inte i kvällens match då Örebro tappade allt i sista perioden.

Örebro var inne i en bra form, men som det såg ut under den första perioden så var det gästerna Leksand om hade en bättre form. För oj vad de låg på, Örebro var duktigt nedtryckta i stora delar av de 20 första minutrarna där det inte såg speciellt bra ut. De gånger Örebro fick chansen att komma till anfall skapade man en hel del målchanser, periodens mål gjordes något överraskande av Örebro. Det som såg som ett ganska klent inlägg/skott på mål måste ha hittat alla kryphål som fanns fram emot Leksands mål, för pucken gick in bakom Leksands målvakt Mantas Armalis i den sjunde minuten. Leksand fortsatte att trycka på, men Örebro med målvakt Jhonas Enroth i spetsen kunde hålla ledningen perioden ut.

Inledningen av andra perioden var en kopia av den första perioden, Leksand totaldominerade, tryckte ner Örebro stenhårt. I den sjätte minuten drog hemmalaget på sig en utvisning för att en minut senare en till och Leksand fick spela fem mot tre i en minut, men ett ineffektivt från gästerna gjorde att Örebro kunde hålla tätt. Spelet jämnade ut sig efter avbräcket och Örebro började komma in i spelat, det var tajt, jobbigt, irriterat och tempofyllt. Nivån hade höjts ett par grader där bägge lagen gick all in, att Leksand skulle komma att göra mål var väntat och i den 13 minuten kom kvitteringen. Örebro tog tag i taktpinnen för att återta ledningen i den 16 minuten, mannen bakom målet var Rodrigo Abols, perioden slutade 2-1 i hemmafavör.

Trenden att börja perioden i ett högt, fysiskt tungt tempo gällde inte i sista perioden. Istället var det två avvaktande lag som tog isen i besittning, och ett Örebro som nu var det drivande laget. Hemmalaget kunde pumpa på där man skapade chans på chans och en utökning närmade sig, i den 14 minuten av perioden om även 3-1 till Örebro och det såg riktigt bra ut. Men inte det inte, för Leksand ryckte upp sig och började spelet man hade i den första perioden. Örebro hängde inte med över huvudtaget och gästernas reducering kom i 16 minuten, kvitteringen i 18 minuten. I det läget var Örebro inte med när Leksand tryckte gasen i botten, i den absolut sista minuten var hemmalagets defensiv inte på plats när gästerna kunde avgöra när man slog in pucken till 3-4.

Det som såg så bra ut för Örebro, även om man vill glömma den första perioden där det var Leksand som dominerade totalt. Det enda som egentligen räddade hemmalaget var gästernas ovilja att gör mål, samt en storspelande Jhonas Enroth. Vart var defensiven kunde man fråga sig? Imponerande däremot var att man kunde komma tillbaka och höja sitt spel i mittperioden, där jobbade man både in sig och förbi Leksand. När signalen gick för del två hade Örebro spelövertag och man var i ledning. Ska man vinna matcher gäller det att vara på tå tiden ut, det är en gällande regel. I sista delen såg det ut som om Leksands tryck hade tagit slut, Örebro utökade och det såg riktigt bra ut.

Nu ska man inte underskatta ett lag även om det ser ut som om att det ser klart ut, istället kom Leksand tillbaka. Om man hade vilat klart, fått tillbaka energi är svårt att säga men det såg ut som det. När gästerna satt fart igen var Örebro som bortblåsta, en svaghet som man måste jobba på. Ska man vinna matcher måste alla bitar vara på plats och det var de inte i kvällens match, att Örebro har kvalitéer det vet man men man måste ta tillvara på dem.

I och med förlusten har just Leksand närmat sig i tabellen som nu ligger på play-in plats bara två poäng bakom Timrå och tre poäng bakom Färjestad och Örebro, tajt är det när det bara återstår elva omgångar.

Nästa match för Örebro spelas tisdag 14 februari, då möter man IK Oskarshamn på bortaplan.

Noterbart var stämningen i arenan, fullsatt och två klackar som var i högform, när de skanderade samtidigt så var det ståpäls. Det visar att man kan skapa en riktigt riktigt bra stämning och tryck, det utan bengaler, bangers och all annan skit som ska släpas in på arenor.