Örebro HK till semifinal efter seger mot Team Canada

By on 29 december, 2022

Örebro HK tog sig vidare till slutspelet i Spengler Cup då HC Ambri-Piotta vann över IFK Helsinki, i en ren avgörande match om vem som skulle ta sig till semifinal ställdes man mot Team Canada. Av de fem senast spelade turneringarna har Team Canada vunnit fyra och kommit tvåa i en, en favorit som Örebro fällde och tog sig till semifinal i Spengler Cup 2022.

Team Canada kom ut och spelade tufft, riktigt tufft, inte helt oväntat. Det var mycket stök och bök med mycket klubba i ansiktet, Canada drog på sig ett matchstraff efter en otäck cross checking i nacken på en Örebrospelare. Eftersom NHL är i full gång så har Team Canada fått ställa andra hands spelare på isen för att fronta Canada, spelare som antagligen har allt att bevisa för att få chansen i de stora lagen. B-spelare i sitt hemland som tar spelet till helt andra fysiska nivåer där man kliver in och ska spela riktigt riktigt tufft, men Örebro klev inte undan. Man stod upp bra och höjde sitt fysiska spel utan att ta det över gränsen, när första perioden var klar stod det 1-0 till Örebro.

I den andra perioden hade Team Canada bestämt sig för att spela ishockey, ett spel som passade Örebro bättre. Canada hade det mesta av pucken men kom aldrig riktigt i närheten av att göra mål, en bra defensiv och en ypperlig målvakt i Jonas Arntzen satte stopp för allt som Canada försökte med.

Den tredje perioden hade bara börjat när Linus Öberg i Örebro utökade ledningen till 2-0 redan efter 21 sekunder, ett mål som gav ett visst lugn i laget. Som brukligt är när ett transatlantiskt lag ligger under så kom det en anstormning i jakten på både reducering som kvittering, Canada tryckte på och Örebro som stod upp. Canada kunde reducera i den 14 minuten efter att Örebros defensiv var helt borta, där bjöd man på fri väg fram. Canadas mål fungerade som tändvätska, för Örebro, man steppade upp och höjde spelkvalitén ett par steg. Örebro kunde inte bara hålla resultatet till 2-1, man kunde utöka till 3-1 i slutet där Canada hade tagit ut målvakten.

Den här matchen genomförde Örebro på ett bra sätt, när Canada visade upp sin så kallade styrka i första perioden, det fysiska spelet så visade man att man också kunde. När Canada sen skulle börja spela, något man måste för att vinna så visade det sig att man inte räckte till. Det spelet behärskade Örebro som nu tog sig vidare i Spengler Cup 2022, i semifinalen möter Örebro HC Sparta Praha i morgon fredag 30 december kl 15.10.