Örebro HK vann tajt match borta mot Luleå

By on 1 februari, 2024
Arkivbild - Karl-Johan Sandberg

Örebro Hockey kom från två raka förluster där man hade nollats, inte helt optimalt och frågan var väl hur skulle laget uppträda borta mot Luleå? Bra fråga, när matchen var över var det Örebro som stod som vinnare där man även hade gjort mål i powerplay.

….

Örebro blev helt översköljda under de nio första minutrarna, där man fick ägna sig åt försvarsträning med en stabil Jonas Arntzen i kasse. Nu klarade man av den massiva defensiven från Luleå på ett mycket bra sätt, när man fick till någon sorts form av eget spel började det ordna upp sig. Det gjorde Örebro med att göra matchens första mål i den elfte minuten, William Wikman snappade upp pucken vid blå där han snyggt kunde skrinna in i Luleås zon och sprätta upp pucken till höger i hemmakassen. Efter var det Örebro som kunde ta tag i spelet en stund där man helt plötsligt kunde skapa ett par lägen, men närmare mål under första perioden kom man inte. Första perioden vanns av Örebro.

….

Den andra perioden inledde Örebro bra mycket bättre än hur man tog sig an den första, nu var i alla fall hemmalaget inte riktigt lika överlägsna. Med det sagt så var det fortsatt Luleå som var i förarsätet, och under de fem första minutrarna drog Örebro på sig två utvisningar. Med spel i två gånger boxplay och en fortsatt riktigt stabil Jonas Arntzen i målet, kunde man hålla Luleå borta från att göra mål. Spelet jämnade ut sig över tid där det var tajt, tätt och en aning grinigt på isen.

I slutet av perioden fick Örebro ett gyllene läge (igen) att utöka ledningen, i den 16 minuten skickade Luleås Ludvig Jansson en tackling mot Emil Larssons huvud och fick en fem + 20 minuter utvisning och matchstraff. Nu hör det till saken att Örebro och spelövertag i någon form har inte sett bra ut under säsongen 2023/2024, vilket det inte gjorde nu heller när man inte lyckades skapa något av värde alls (igen). Perioden slutade mållöst.

….

I den tredje perioden hände verkligen allt, sex utvisningar och två mål varav Örebro (Woop Woop) gjorde mål i powerplay. Ett mål som kom i den sjunde minuten när Örebro spelade fem mot tre, det ska tydligen ett överläge med två man för att målen ska komma. Hur som helst så var det Ludvig Larsson som utökade till 2-0 för Örebro, ett mål som han fick in riktigt snyggt i högra krysset. Efter målet började det hända saker, först två raka utvisningar för Örebro som klarades av. I den 17 minuten plockade Luleå ut målvakten, vilket gjorde att det kom en reducering i samma minut. Spänning och nerv när det hemmalaget bara var ett mål ifrån, 1-2 på resultattavlan.

För att göra det mer spännande drog Örebro på sig ytterligare en utvisning i den 18 minuten, men en defensiv och med hjälp av Örebro bästa spelare för kvällen Jonas Arntzen i målet kunde man hålla ut och få med sig tre poäng. Matchen slutade 2-1 till Örebro.

….

Örebro inledde matchen rent ut sagt miserabelt, under de nio första minutrarna undra man varför, helt enkelt bara vad gör de på isen? Sen ordnade det upp sig och William Wikman kunde ge Örebro ledningen framför en chockad hemmaarena, det här såg nog ingen komma med tanke på hur spelet hade sett ut innan. Men nu är det mål som räknas och Örebro var i ledning, spelet både innan och efter målet präglades av kamp. Och kampen fortsatte matchen ut, i den avslutande perioden blev det ännu tajtare och grinigare, laget som gick vinnande ur just kampen var Örebro. Som i mina ögon efter de inledande nio minutrarna, visade upp en bra karaktär och tog många bra beslut.

Samt att man hade en grymt stabil i målet i form av Jonas Arntzen, han stod för många fina räddningar vilket gjorde att man fick med sig ett bra resultat. Vinsten var även Örebros tredje raka mot Luleå den är säsongen, det måste kännas skönt med ett lag som man har hyfsat lätt emot. Vinsten gjorde att man klättrade i tabellen, där man nu har passerat Rögle och ligger på en nionde plats.

Kan Örebro i nästa match förhoppningsvis vara mer påslagna och starta matchen med samma spel man visade upp efter zombiestarten, har man något att bygga på och då måste även både Jonas Arntzen och Jhonas Enroth hålla lika hög nivå som Arntzen hade i kvällens match. Det är något som bägge målvakterna måste göra för att Örebro ska ha en chans att vinna matcher, självklart måste även utespelarna höja sig ett par nivåer.

Läget gentemot lagen runt omkring då?

Jo, Rögle förlorade hemma mot Växjö, HV71 förlorade mot Timrå, Malmö vann mot Oskarshamn och MoDo vann på övertid. Bra resultat för Örebro även om Malmö vann och är fortsatt två poäng bakom.

I den 40 omgången av Svenska Hockeyligan 2023/2024 åker Örebro till Dalarna, lördag 3 februari 2024 möter man Leksand på bortais.

Matchfakta Luleå Hockey vs Örebro Hockey

• 10.16 Mål Örebro, 0-1 William Wikman.
  • 16.13 Utvisning Örebro, två minuter Robin Norell, Hooking.

Den första perioden slutade 1-0 till Örebro.
Skottstatistiken för den första perioden Luleå Hockey 11 vs Örebro Hockey 4.

• 21.03 Utvisning Örebro, två minuter Linus Arnesson, Hooking.
  • 24.38 Utvisning Örebro, två minuter Rasmus Rissanen, Roughing.
  • 31.48 Utvisning Luleå, två minuter Oscar Eklind, Roughing.
  • 35.27 Utvisning Luleå, fem +20 minuter Ludvig Jansson, Illegal check to the head + Game Misconduct.

Andra perioden slutade 0-0.
Skottstatistiken för den andra perioden Luleå Hockey 6 vs Örebro Hockey 10.

• 42.07 Utvisning Luleå, två minuter Frederic Allard, Holding.