Örebro Kings bara en poäng från nytt SSL-kontrakt

By on 28 februari, 2018

Örebro Kings tog emot tredjeplacerade Växjö IBK i Idrottshuset, med ett jagande AIK IBF som förlorade sin match igår i den 33 omgången fanns det en jättechans att vid vinst vara sex poäng före AIK. Nu tog Örebro Kings chansen och kan säkra kontraktet i nästa omgång borta mot Linköping IBK.

Första perioden inleddes med kedja Ekengren, Jirebeck och Palmén för Örebro Kings som byttes av med kedja Hellqvist, Lindgjerdet och Ruud. För sedan byta tillbaka förstakformationen, Örebro började rulla på två formationer redan från start. En taktik som gav resultat då Simon Palmén kunde ge Kings ledning med 1-0, målet gjordes i den tredje minuten. I den fjärde minuten stänkte Simon Jirebeck 2-0 efter ett riktigt fint spel, förstakedjan slog till igen. Simon Palmén var stekhet och lade grunden till Örebro 3-0, när han snurrade upp tre spelare i Växjö på läktaren innan han spelade fram Rasmus Rudolfsson som stod för målet i den sjätte minuten. Efter Kings tredje mål vaknade gästerna till liv och började jobba sig in i matchen, i den tionde minuten kunde Växjö reducera till 1-3. I den elfte minuten var det dags för förstakedjan igen, efter ett ruggigt tempo kunde Marcus Ekengren utöka till 4-1. I den 18 minuten kunde Växjö efter bra tryck reducera igen, 2-4.

Örebro fick till en fantastisk inledning i den första perioden genom en snabb ledning med 3-0 tack vare förstaformationen, att perioden slutade 4-2 berodde på en svagare andraformation i Kings som var inne på bägge baklängesmålen.

Först perioden slutade 4-2 till Örebro, matchen 4-2 till Örebro.

Andra perioden inleddes bäst av förstakedjan, som även var de som skapade mest. Med fem minuter spelade var matchbilden förstakedjan anfall och chanser, andrakedjan försvar varvat med kontringar. Med tio minuter spelade så bjöd bägge lagen ett oordnat spel, i den elfte minuten kom Växjö en aning närmare genom att göra 3-4. Äntligen presenterade sig andraformationen i målprotokollet, Markus Lindgjerdet gjorde 5-3 i den 13 minuten. I den 16 minuten small det igen för Örebro Kings efter att Suad Sofovic och Jacob Embretzen blev inbytta, de snodde åt sig bollen och Embretzen serverade Rasmus Rudolfsson som kunde utöka till 6-3. I slutminuten svängde spelet riktigt snabbt och det var Växjö som fick de farligaste chanserna, men resultatet stod sig perioden ut.

Andra perioden blev till en början en jämn tillställning, där gästerna reducerade men Örebro svarade snabbt och kunde även utöka ledningen. Viktigt att andraformationen kunde göra mål och inte bara vara inne på baklängesmål. Tränare Marco Juuska gjorde några ändringar i slutet av perioden, nya spelare i form av Suad Sofovic och Jacob Embretzen som resulterade i en tempohöjning som även ledde fram till ett mål framåt.

Andra perioden slutade 2-1 till Örebro, matchen 6-3 till Örebro

Tredje perioden började som den andra med Kings förstaformation som styrde och ställde när de var inne, samt en andraformation som började de fem första minuterna blekt. I den tionde minuten kom reduceringen från ett jagande Växjö, 4-6 var ett faktum. In kom de tre musketörerna i första kedjan och det hann inte gå mer än 14 sekunder innan det var dags för Simon Palmén att göra sitt andra mål för kvällen, ett mål ledde fram till 7-4. Med sju minuter kvar toppade Växjö genom att ta ut målvakten för att få en man mer i spel, en taktik som gick hem i den 14 minuten när gästerna reducerade till 5-7 och Växjös taktik fortsatte med målvakten på bänken. I den 18 minuten krympte avståndet för Växjö upp till Kings, 7-6 och Örebro Kings tog i samband med gästernas mål time-out. I den 19 minuten kunde Örebro stänga matchen, Marcus Ekengren kunde göra det avgörande målet i tom bur fram till 8-6.

I tredje perioden kom den förväntade pressen från gästerna Växjö, bortalagets tre mål kom i spel mot en aning udda formationer för Örebro Kings. Nu höll Örebro emot och det var första formationens Marcus Ekengren som avgjorde matchen i öppet mål.

Tredje perioden slutade 3-2 till Växjö, matchen 8-6 till Örebro

Sammanfattat så tog Örebro Kings ett jättekliv i jakten på nytt kontrakt i Svenska Superligan när Växjö besegrades i Idrottshuset, det var en seger som inte var stensäker. Örebros tränare Marco Juuska hade valt att börja med två formationer som varvades, en taktik som han höll fram till tredje perioden då han började ändra om i femmorna. Det var tack vare Kings första formation som matchen vanns, det var en tydlig skillnad mellan första och andraformationen. Marco skickade in två helt obalanserade femmor, det märks i den andra kedjan att det saknas udd. Det finns ingen riktig spelfördelare, ingen som kan hålla i bollen och leverera till de andra.

Markus Lindgjerdet är spelaren som gärna positionerar sig på vänsterkanten för att antingen skjuta eller att snabbt passa, sen finns Daniel Hellqvist som har tagit enorma steg i sitt spel i SSL. Daniel är speedkulan som har fart på både ben och boll, han varvar han snabba kontringar med ett, två tillslag och sen är bollen på väg antingen mot mål eller medspelare.

Marco Juuska har valt att stoppa in Emil Ruud, varför då kan man undra? Emil Ruud är ett framtids namn, inget för ett kontraktsjagande Örebro Kings. Visst gör han snygga saker, sitt första mål men det är ingen spelare som tillför den femman något. Han är inte speciellt duktig på hålla i bollen med en spelare hängande i ryggen, han är inte speciellt duktig att fördela bollen i trängda lägen till rätt spelare. Det är kvaliteter som krävs på högsta nivån, att Ruud i dagsläget inte räcker till märktes i kväll när andra femman var inne på de flesta av Växjös mål och alldeles för ihåliga ut i sitt spel. Nu är det inte Emil Ruuds fel då han inte är tränare för Kings, Ruud skulle få hålla till i tredjefemman för att få den rutin och fysik som behövs i dagens SSL.

Och vad är det med att börja rotera spelare i sista perioden, man måste vara direkt inkompetent som tränare om man slänger in spelare i sista som har fått inte bara mer eller mindre vila nästan en hel match igenom, utan de har även fått vila tidigare matcher med minimalt med speltid. Det var vad Örebro Kings tränare Marco Juuska gjorde i kvällens omgång, välja spelare som har tappat i tempo och rutin i högsta serien.

Det som såg så ljust ut för Örebro när Marco Juuska valde att börja matcherna för några omgångar sen med att rulla på tre kedjor i första perioden med Palmén-Sofovic-Jirebeck i första kedjan, Hellqvist-Ekengren-Lindgjerdet i andra kedja. För att i den andra perioden gå ner på två kedjor med den ändringen att Ekengren flyttades till Palmén-Jirebeck och Sofovic fick ta plats hos Hellqvist-Lindgjerdet, det var en toppning som gjorde att bägge femmorna blev mer lika och även den andra femman fick en helt annan spets än dagens.

Hade tränare Marco Juuska hållt sig till den taktiken hade inte Örebro bara haft ett SSL-kontrakt klart, de hade även varit med i jakten på slutspel, för så bra spelare har de om de sätts ihop rätt. Det är bara att se sig om efter en ny tränare inför säsongen 2018/2019, det märks ordentligt att det inte studsar rätt där inte, även om det vinns matcher.

Nu ser det ut som om att Örebro Kings har klarat av kontraktet med två omgångar kvar och laget ligger sex poäng före AIK, det innebär att AIK måste vinna sina två sista matcher och Örebro tappa någon poäng på vägen fram. Örebro kan säkra kontraktet redan på lördag när laget åker till Linköping, en ynka poäng där så är det fixat.