Örebro kommun bjuder in till Hyttebacken

By on 14 april, 2023
Foto: Privat

Vid vägs ände i Kilsbergen ligger Hyttebacken. En unik miljö där gården med dess fina ängsmarker skötts om av samma familj sedan 1700-talet. Gården har skänkts till Örebro kommun för att vi ska kunna bevara de höga natur- och kulturmiljöerna. Nu på söndag är alla välkomna att hjälpa oss vårstäda ängen i Hyttebacken!

Tid och plats

Söndagen den 16 april 2023 kl. 10–14. Adress till Hyttebacken: Bocksboda 245, Örebro.

För de som önskar/vill erbjuda skjuts sker samåkning kl. 9.15 från parkeringen vid ICA Eko (Mellringe).

Om Hyttebacken

Ängsmarkerna innehåller många arter som idag blivit sällsynta och riskerar att försvinna på sikt eftersom det finns så lite ängar kvar i Sverige. Området är utpekat som riksintresse för naturvård och i det europeiska nätverket Natura 2000. Bland annat så växer här – precis som i visan – mandelblom, kattfot och blå viol!

Örebro kommun arbetar nu för att ta fram ett långsiktigt skydd av området tillsammans med Nora kommun, eftersom gårdens marker ligger på båda sidorna om kommungränsen.

Om evenemanget

För att sköta om de blommande ängsmarkerna på bästa sätt behöver man på våren kratta bort nedfallna grenar, löv och gammalt gräs som blivit kvar efter slåttern. Detta kallas för att faga. Vid söndagens evenemang kan allmänheten komma och uppleva den fina naturmiljön och hjälpa till med skötseln av markerna genom att delta i fagningen.

Ta med familjen och hjälp oss vårstäda ängen i Hyttebacken! Naturskyddsföreningen ordnar även aktiviteter för barnen. Ta gärna med räfsa och lövkorg om du har. Kommunen lånar även ut redskap. Ta med eget fika.

Arrangörer: Hopajola, Örebro kommun, Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet.

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login