Örebro läns museum december 2022

By on 1 december, 2022
Bygglovet beviljat för museet Den 22 november kom beskedet att Örebro kommun, byggnadsnämnden har beviljat bygglovet för om- och tillbyggnad av länsmuseet på Engelbrektsgatan 3.
Arkivbild

I årets sista nyhetsbrev kan man bland annat bjuda på glädjande besked gällande renoveringen av museibyggnaden på Engelbrektsgatan 3, en fullbokad programkväll om Örebro och Förintelsen, samt jullovsaktiviteter på slottet.

Bygglovet beviljat för museet

Den 22 november kom beskedet att Örebro kommun, byggnadsnämnden har beviljat bygglovet för om- och tillbyggnad av länsmuseet på Engelbrektsgatan 3.

I motiveringen för beslutet står att ”tillbyggnaden utformas i samma stil och material som den ursprungliga byggnaden och underordnar sig i skala och karaktär. De kvaliteter som gör byggnaden särskilt värdefull påverkas inte negativt.”

”Det är ett stort besked och mycket glädjande” säger länsmuseets styrelseordförande Hans Karlsson (S). ”Det innebär en milstolpe på vägen mot ett nyöppnat länsmuseum som kommer att vara till gagn både för örebroarna, turisterna och hela länets invånare”. Läs hela nyheten här.

….

Överlevande och medlöpare – en programkväll om Örebro och Förintelsen

Onsdag den 7 december arrangerar museets tillsammans med Forum för levande historia och Judiska museet en programkväll på Örebro slott om överlevare och medlöpare under andra världskriget ur ett lokalhistoriskt perspektiv. Kvällen är fullbokad med går att se live, med start kl. 18.00, genom Facebookevenemanget. Läs mer och hitta länk till sändningen här.

….

Jullov med barnaktiviteter och extra öppet på slottet

Från första advent till jul och i mellandagarna finns det flera aktiviteter för barn hos oss på slottet! Alla med fri entré. Leta efter Närketomtens ursprung i vår tomtejakt ”Hitta Närketomten”, rita helt nya varianter av Närketomten i vår skaparverkstad eller upptäck de barnvänliga inslag som finns i utställningen ”Möjligheternas spegel, sinnenas begär”. Öppet kl. 10.00–15.00 lördagar och söndagar fram till jul samt måndag 26 – fredag 30 december. Stängt julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen.

….

Öppet brev till klimat- och miljöministern angående EU:s vattendirektiv och kulturhistoriska dammar

Länsmuseets chef Birgitta Johansen har tillsammans med Järle stadsförening, Hembygdsföreningen Noraskog och Örebro läns hembygdsförbund skrivit ett öppet brev till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Sedan 2015 har undertecknarna engagerat sig mot rivningen av Järlefallsdammen men också i frågan kring utrivningar av kulturhistoriska dammar i stort. Med brevet vill man uppmärksamma klimat- och miljöministern på behovet av att regeringen skyndsamt förtydligar sina intentioner gällande de vattenanknutna kulturmiljöerna. Man uppmanar också ministern att rädda Järlefallsdammen. Läs hela brevet här.

….

Kom och jobba med oss!

Just nu finns det tre lediga tjänster hos museet. Vi söker en antikvarie med arkeologisk inriktning, en antikvarie med bebyggelseinriktning och en projektledare. Läs mer på vår webb.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login