Örebro läns museum tar fram handledning

By on 6 december, 2022
Foto: Örebro läns museum

Sveriges hembygdsförbund består av 26 regionala förbund med sammanlagt 2060 hembygdsföreningar som tillsammans förvaltar samlingar med över 5 miljoner föremål. Vissa i form av hembygdsmuseum, där allmänheten får ta del av äldre tiders föremål och berättelser.

Nu vill Sveriges hembygdsförbund kunna erbjuda sina medlemsföreningar en vägledning i arbetet med samlingarna och till detta tar man hjälp av Örebro läns museum. Museet har själva arbetat med att ta fram och implementera en förvaltningsplan för de egna samlingarna och har dessutom haft en stödjande roll för länets hembygdsrörelse sedan länge. Därför har man en god kännedom om hembygdsrörelsens förutsättningar och en förståelse för utmaningarna i uppdraget.

− Vi är verkligen glada för det här samarbetet. Förutom att vara mötesplatser i lokalsamhället förvaltar många av våra medlemsföreningar stora samlingar med berättelser om bygden, en förvaltning som kräver en hel del arbete men också kunskap. Det ska bli riktigt spännande att samarbeta med Örebro läns museum som jag vet har god kompetens på området, säger Jan Nordwall generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund.

Handledningen kommer att tas fram tillsammans med hembygdsmuseer som referensgrupper och beräknas vara klar under året 2023. Den kommer att bestå av en tryckt skrift, studiematerial i form av korta filmer, samt ett webbinarium för stöd vid införandet av det nya arbetssättet.

− Vi är så stola över att få det här uppdraget, säger Birgitta Johansen, chef på Örebro läns museum. Vi har redan idag en nära relation med det regionala hembygdsförbundet, därför känns det extra roligt att kunna fördjupa och vidga vår samverkan till att bli rikstäckande.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login