Örebro Länsteaters turnéplaner i länet spelåret 2022-2023

By on 31 maj, 2022
"Skrönor i länet" kommer bland annat till Spannarboda och Stripa.
Bild: LindeKultur

Örebro Teater (Länsteatern i Örebro AB) har släppt programmet för spelåret 2022-2023 som bland annat innehåller fyra föreställningar på turné i länet:  ”Skrönor i länet” (vecka 33-36) som bland annat kommer till Bygdegården Sveaborg i Spannarboda 7 augusti och Stripabryggeriet i Guldsmedshyttan 31 augusti; ”Återkomsten”, ”Nästa andetag” och ”Förvandlingen” – en klassrumsföreställning för årskurs 7–9.

Örebro Teater (Länsteatern i Örebro AB) ägs av Region Örebro (91 procent) och Örebro kommun (9 procent). Örebro Teater – ”hela länets teater” – har som uppdrag att erbjuda invånarna i länet professionell teater av hög konstnärlig kvalitet samt att vara en regional resurs, för såväl professionella teateraktörer och amatörteater som för skolan i dess olika former.

Spelåret 2022-2023 presenterar Örebro Teater fyra föreställningar på turné i länet:

Vecka 33-36: Skrönor i länet – en berättarkväll på turné i länets alla kommuner:

Medverkande: Malin Berg, Katarina Krogh, Hanna Lekander och Hans Christian Thulin

Spelplatser: Fler spelplatser kommer att tillkomma.

13 augusti kl. 16.00: Bokloppis, Södra Hyttan, Hällefors.
17 augusti, kl. 19.00: Bygdegården Sveaborg i Spannarboda, Lindesberg
18 augusti, kl. 16.00: Sannaheds hembygdsgår, Kumla
20 augusti, kl. 16.00: Kulturcentrum Berget, Degerfors
24 augusti, kl. 18.00: Hjortkvarns idrottsplats, Hallsberg (utescen)
27 augusti: Folkets hus, Vintrosa (tid kommer inom kort)
31 augusti, kl. 18.00: Stripabryggeriet, Guldsmedshyttan, Lindesberg
3 september kl. 16.00: Hammarby bygdegård, Nora
10 september kl. 18.00: Bygdegården Björneborg, Stora Mellösa

”Ingen har allt men alla har en berättelse”, skriver Hans-Christian Thulin om föreställningen: ”Det var en gång en kväll då jag berättade om min morfar Allan och det stora hembrännarbråket i Borrby på Österlen. Det fick en från publiken att tänka på en berättelse som hon hade varit med om under kriget på Balkan och den berättelsen fick i sin tur en man att minnas sin allra första charterresa till Split i Kroatien. Det var skratt och gråt, högt och lågt. Det var en kväll jag skulle kunna berätta en berättelse om.”

”Nora, Ljusnarsberg, Hällefors, Lindesberg, Karlskoga, Lekeberg, Degerfors, Kumla, Hallsberg, Askersund och Laxå – nu kommer vi till er.
Jag, Katarina Krogh, Hanna Lekander och Malin Berg kommer med varsin berättelse till er och hoppas innerligt att ni vill dela era berättelser med oss. Och viktigast av allt! Skrönor i länet är gratis!”.

Regional kultursatsning: ”Skrönor i länet” ingår i den regionala kultursatsningen ”Scenkonst utanför tätort” som erbjuder ideella föreningar och lokalhållare på mindre orter i Örebro län att erbjuda professionell teater och scenkonst – speciellt anpassat för mindre scener och lokaler.

………………………………………

Vecka 9-10: Återkomsten – ett absurt, musikaliskt och komiskt djupdykande i mänsklig fåfänga:

Medverkande: Linus Lindman; Manus och regi: Johan Bark

”Återkomsten är ett absurt, musikaliskt och komiskt djupdykande i en fåfäng och bristfällig människas psyke. Göran har alltid satt sina egna ambitioner främst, men behöver nu ta ställning till sig själv, och sin framtid. Med specialarrangerad live-musik, humor, och högt energiskt skådespeleri bjuder Linus Lindman på en dynamisk soppteater utöver det vanliga.”.

………………………………………

Vecka 13-19: Nästa andetag – ett romantiskt apokalypsdrama:

Medverkande: Maria Simonsson Thulin och Hans Christian Thulin

”Det namnlösa paret oroar sig för isbjörnarna och äter importerade avokados. De är arga över koldioxidavtrycket hos en blivande bebis (”10 000 ton CO2”) och överväger att plantera träd för att kompensera skadorna. Med en stor portion humor får vi följa hur deras samveten tyngs av deras egna medelklasshycklerier och den till synes omöjliga uppgiften att få in ”rädda planeten” i livspusslet.”.

………………………………………

Vecka 39-48: Förvandlingen – en oförutsägbar och fartfylld föreställning om kroppslig förändring:

Medverkande: Fabian Hedlund, Ellen Vestermark

ÖVRIGT:  Klassrumsföreställning för åk. 7–9:

”När Gregor och Greta vaknar på sin 13-årsdag av att familjen uppvaktar dem med tårta och paket får Gregor panik. Greta ser inte ut som vanligt! Hennes öron har vuxit massor över en natt. Hon ser lite ut som – en gris?! Gregor drar upp Gretas huva över öronen och lyckas övertala familjen att fira dem senare. Men så fort familjen stängt dörren bakom sig letar sig en luden apsvans fram ur Gregors byxor. Vad händer?! Följ med Gregor och Greta genom denna galna dag när hela deras värld blir upp- och nervänd och se till vilken gräns de går för att lösa förbannelsen.”

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login