Örebro Teater presenterar teateråret 2021–2022

By on 25 maj, 2021

Örebro Teater släpper programmet för spelåret 2021–2022 och hoppas på att åter få välkomna publiken i salongerna. I repertoaren ryms stora namn som tyske manusförfattaren och regissören Marius von Mayenburg och två av Europas främsta scenkonstnärer, Nikita Milivojević och Amalia Bennett. Biljettsläpp 4 september 2021.

Nytt för spelåret är också öppnandet av en experimentscen – Studion. Örebro Teater har nu fyra scener och går på turné med ett antal föreställningar under året.

– Pånyttfödelse är temat för repertoaren det här året och i temats anda så välkomnar vi på Örebro Teater åter publiken med en stor bredd av föreställningar både på våra scener och på turné. Min förhoppning är att repertoaren möter upp det uppdämda behovet hos publiken, och oss, att åter uppleva teater och scenkonst live igen, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare på Örebro Teater.

Årets program innehåller bland annat en vital klassikertolkning av Hjalmar Bermans Chefen Fru Ingeborg med Ing-Marie Carlsson, en efterlängtad nypremiär av Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf? med Katarina Ewerlöf och Jakob Eklund i huvudrollerna, en nyskriven, psykologisk dramakomedi av den tyske manusförfattaren och regissören Marius von Mayenburg och en musikalisk drömresa genom Shakespeares drömvärldar, regisserad av Nikita Milivojević och koreograferad av Amalia Bennet.

– I repertoaren så återfinns psykologiskt djupgående kammarspel, visuellt fantasifulla drömspel och komiskt förhöjda skrattspeglar. Pjäser som alla på ett eller annat sätt skärskådar mänskliga beteenden, drömmar, fördomar och fantasier. En medvetet kontrastrik repertoar där vi via fantasierna får syn på verkligheten och vice versa, säger Lekander.

Den nya experimentscenen Studion invigs i samband med premiären av Kung Lear, den 30 oktober – med bearbetning och regi av Anna Pettersson.

Örebro Teater släpper årets biljetter den 4 september.

PROGRAMMET I KORTA DRAG:

Chefen Fru Ingeborg av Hjalmar Bergman – Premiär 25 september
En älskad Hjalmar Bergman-klassiker i ny, vital dramatisering av Anders Duus. En rik berättelse präglad av humor, sorg och en knivskarp blick på det mänskliga, full av minnesvärda personporträtt.
Regi: Helena Sandström Cruz
Medverkande: Ing-Marie Carlsson, Anna-Klara Dahlén, Linus Lindman, Othman Othman, Maria Simonsson, Susan Taslimi, Hans Christian Thulin

Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf? – Nypremiär 20 november
Efterlängtad nypremiär! En av den moderna litteraturens allra största klassiker. Genom våld, förnedring och verbalt sparrande, i en värld av drinkar, akademiker, sarkasmer och livslögner, undersöker föreställningen destruktiva relationer och vår egen oförmåga att se de destruktiva mönstren inom oss själva.
Regi: Rikard Lekander.
Medverkande: Jakob Eklund, Katarina Ewerlöf, Maria Simonsson och Hans Christian Thulin

Ex – Premiär 22 januari
Utifrån sett är de det perfekta paret med en perfekt familj. Men så en natt dyker mannens ex-flickvän upp i deras hem och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring. Ex är en nyskriven psykologisk dramakomedi av den framstående tyske dramatikern och regissören Marius von Mayenburg.
Medverkande: Emma Broomé, Andreas Kundler, Hanna Lekander
Samproduktion med Riksteatern.

The last dream of William Shakespeare – Premiär 9 april
En resa genom Shakespeares drömvärldar, kryssande från en pjäs till en annan till en tredje. En rikt visuell och musikalisk föreställning som ger liv till mänsklighetens drömvärldar.
Regi: Nikita Milivojević
Koreografi: Amalia Bennett.
Medverkande: Malin Berg, Ole Forsberg, Katarina Krogh, Linus Lindman, Wayra Monasterio, Cecilia Nilsson, Othman Othman med flera

Kung Lear – Premiär 30 oktober (Invigning av Studion)
Shakespeares klassiker Kung Lear inviger vår nya experimentscen Studion. Genom ett undersökande formexperiment med film, ljud och gestaltning får vi reda på vad berättelsen om Kung Lear egentligen handlar om.
Regi och bearbetning: Anna Pettersson
Medverkande: Hanna Lekander

Anna Freud, Djävulsflickan och Jaget – Premiär 26 november
Med humor, lekfullhet och på största allvar berättar vi om psykoanalys, försvarsmekanismer, freudian slips, märkliga drömmar och om hur viktigt det kan vara att få prata med någon som verkligen lyssnar när man har det svårt.
Manus och regi: Josefin Ankarberg
Medverkande: Frida Beckman, Malin Berg, Linus Lindman, Othman Othman

Jekyll vs Hyde – Turné i länet vecka 16–20
Thrillerföreställning för mellanstadiet som vänder och vrider på frågan om människans undertryckta sidor och sociala masker.
Dramatisering: Gustav Tegby
Regi: Rikard Lekander
Medverkande: Jakob Bladh, Anders Hambreus, Susanne Hellström, Myra Neander, Richard Sseruwagi

Råttfångaren – Premiär 4 juni
Älskad folksaga som nu blir storslagen utomhusföreställning för hela familjen! När den får premiär på Spelgården i Wadköping så är det i ett stort amatörteatersamarbete och en ensemble på hela femtio personer från hela länet i alla åldrar. Samproduktion med Teater Martin Mutter.
Dramatisering och regi: Johanna Huss
Medverkande: Calle Jacobsson, Gunilla Larsson, Hanna Lekander, Maria Simonsson, Hans Christian Thulin

Utöver detta innehåller årets program lunch- och afterworkteater, konserter, dans, samtalskvällar och mycket mer.

Kultur | Lokalt
Örebronyheter

Källa: Örebro Teater

You must be logged in to post a comment Login