Örebro Teater släpper spelåret 2024–2025

By on 28 april, 2024
Arkivbild

Urpremiär av nytt dokumentärteaterverk när Andreas Boonstra skärskådar källkritikens fall i Sanningen inför rätta, Sverigepremiär av pusseldeckaren Stum för barn och unga. Dråplig julkomedi i Agnes Lindbecks pjäsdebut Köket är hemmets hjärta, i regi av Martin Rosengardten.

Nu släpper Örebro Teater programmet för säsongen 2024–2025.

Först ut på Stora scenen är den världsberömda klassikern Brott och straff, som sätts upp för första gången på Örebro Teater. Nu som febrig bergochdalbana i bearbetning och regi av Pontus Stenshäll, tidigare konstnärlig ledare på Göteborgs Stadsteater och känd för sina många drastiska, lekfulla och nutidsorienterade klassiker­tolkningar.

Lagom till julstressen får Agnes Lidsbecks dråpliga komedi, Köket är hemmets hjärta, premiär. Denna gång i regi av den bejublade regissören Martin Rosengardten med Cecilia Nilsson i huvudrollen.

Sist ut på Stora scenen tar det nyskrivna dokumentärteaterverket Sanningen inför rätta plats, som med satirisk humor och djupaste allvar skärskådar källkritiken i dagens informationssamhälle. Pjäsen kretsar kring den berömda rättegången mellan den brittiska författaren David Irving och den amerikanska historieprofessorn Deborah Lipstadt år 2000. Skriven och regisserad av Andreas Boonstra, omtalad och rosad teatersatiriker.

– Som nytillträdd konstnärlig ledare känns det väldigt fint att få vara med och presentera Rikard Lekanders finalrepertoar här på Örebro Teater. I år blir det både avantgardistiska klassikertolkningar, farsartade julkavalkader och analyserande dokumentärteater. Vi ger er förbluffande ordförväxlingar, nyskrivet, nytolkat och absolut några kära återseenden, säger Py Huss-Wallin, ny konstnärlig ledare på Örebro Teater.

För barn och unga sätts bland annat den holländska pjäsen Stum upp hösten 2024. En spännande, anarkistisk och lekfull pusseldeckare för mellanstadiet, skriven av den holländske stjärnskotts-dramatikern Caspar Vandeputte.

Caspar har blivit mycket uppmärksammad runt om i Europa, för sin gripande och tonsäkra barn- och ungdomsdramatik. Pjäsen får nu sin Sverigepremiär på Örebro Teater i regi av Hanna Lekander från teaterns fasta ensemble.

Säsongen 2024–2025 innehåller klassiker, nyskrivet, komedi, poesi och tragedi, dessutom fortsatt lunchteater, AW-teater, en rykande färsk urpremiär och en Sverigepremiär.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Teater

You must be logged in to post a comment Login